вторник, 20 февруари 2018 г.

С руска "Масленица" се простихме със зимата в Силистра

На 18 февруари в Силистра в двора на офиса на МК "Гражданско единство"  бе организиран празникът "Масленица", дело за поредна година на Руски клуб Силистра


Назаем от Фсб-профила Виж Силистра научаваме повече от председателя на клуба Нина Георгиева: Това е стара руска традиция (отбелязва се в последната седмица преди Великите пости и по това време се разрешава употребата на масло, млечни продукти и риба. Затова и празникът бил наречен Масленица, у нас - Сирница). Прави се почти цяла седмица, а на Сиропустна неделя е кулминацията. Празникът (бел. ред.-между другото пресъздаден по невероятен начин във филма "Сибирският бръснар" - www.youtube.com/watch?v=gBpl_jcUMwE) е свързан със сбогуването със зимата и посрещане на хубавите пролетни дни. 

Характерно за него е народното веселие и богатата трапеза: блини, като до тях сме сложили сметана, имаме също вкусна руска салата (бел. ред.-в Русия се казва "Оливье") и сгъстено мляко. Чаят винаги се лее до насита. В празника участват почти всички членове на клуба, които с умиление се връщам към домашния уют, вкусните ястия, близките и приятелите. Всички си обличат най- красивите народни костюми. На главата жените си слагат корона. А танците…, те са еликсир за душата. 


Всяко наше събиране е празник, а когато има и традиция от народния календар, празникът е много голям. На "Масленица" има и една кукла –сламено чучело в женски дрехи. Тя първо ще приеме всичките наши желания и мечти за идната година, написани на хартия, и после, като я изгорим, всичките лоши неща и злини трябва да останат в миналото, а заявените на хартия желания да се сбъднат.

Празникът си е празник, всички искат да го почетат. Ето тук е една от най-възрастните сред нас – Нина, и най- малката – красивата Настя. Голяма част от нас живеят в Силистра и региона много отдавна, но това, което е свързано с детските ни преживявания, което ни води към корените ,винаги се преживява с умиление и обич.

Специален поздрав към присъстващите от руската общност отправи Нина Димитрова - председател на местното ръководство на Национално движение Русофили, както и камерна формация „Интер”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар