четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Фолклористка от Силистра отбеляза 75-годишен юбилей

Видната силистренска фолклористка Мария Христова (майка на двама сина и на 4 внуци) - дългогодишен организатор на Клуб за изворно творчество "Добруджа" при Народно читалище "Доростол 1870" Силистра, носител на "Награда за граждански принос към Община Силистра" (решение на ОбС Силистра през 2016 г.), отбеляза с тържество своя 75-годишен юбилей.

Дворът на къщата срещу Арменската църква
от ранна пролет до късна есен е пълен с цветя:
 кокичета, лалета, маргарити, трендафили, хризантеми.
На сбора на хора от групата участваха съпругът й Христо, с когото са заедно от 1962 г. насам. Както и представители на различни институции - Областна администрация Силистра - юбилеен поздрав бе поднесен от името на Ивелин Статев - областен управител, от Общински съвет Силистра и от община Силистра - кметът д-р Юлиян Найденов и членове на неговия управленски екип поздравиха юбилярката; от НЧ "Доростол 1870" - представители на Читалищно настоятелство и на Контролен съвет - начело с Маргарита Любомирова и Николинка Николова - председатели на двата представителни органа.  Специално поздравление имаше и от офиса на областната структура на ГЕРБ Силистра с областен координатор Тодор Тодоров

Рамо до рамо с корепетитора Пламен Калчев
В празника се включиха също Мария Неделчева - РЕКИЦ Читалища Силистра, и ръководителят на фолклорната група Пламен Калчев. И още - представители на Регионална библиотека "Партений Павлович" с директор Даниела Недялкова

В разгара на празненството бяха споменати стари събития от годините когато виновничката за него е прохождала във фолклорното изкуство в родния Алфатар (родът откъм страната на майката е попски, а вуйчото е професор). Над 50 учители са излезли от този род, пръснати на различни места в България. А после и за годините на дългогодишен работник и служител в Силистра (трудовият й път минава през много предприятия - „Камъшит”, „Свежест”, Детски ясли, градската пералня и др.). 

През последните 25 години и като лидер на Клуб "Добруджа" - един от най-активните сред самодейните състави в Силистра и областта, сигурен участник в предстоящия пръв по рода си Празник на патриотичната песен, който ще организира най-старото силистренско читалище на 1 март - навръх Деня на самодееца, в чест на националния празник 3 март и по повод БГ-председателството на Съвета на ЕС.

Честит юбилей, Мария!
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар