четвъртък, 15 февруари 2018 г.

Добруджанско участие в куковденски фестивал в Румъния

В намиращото се близо до румънската столица Букурещ село Бранещ, в което от столетия живеят потомци на българи от Крайдунавска Добруджа (Калипетров, Ветрен и др. населени места) веднага след Сирни Заговезни  - на 19 февруарище се проведе поредният Международен фестивал "Куков ден"

В него участват кукери, носители на традицията, от различни краища на северната ни съседка с гости от България (тази година от Ямбол, Перник, Алфатар и Кайнарджа), както и от Сардиния (Италия). Бранещени участваха в мащабния фестивал "Сурва", провеждан в Перник в края на м. януари, като сред най-интересните състави бе и този на Кукерска група при НЧ "Родолюбие" - село Айдемир.

Празникът ще бъде допълнен с панаир на малките занаяти. В специално проектиран район ще има обекти, показващи създаването на кукерските маски кукувиците, костюмите за маскиране. Ще има изложби от рисунки, свързани с празника – един от най-атрактивните в календара. На разположение ще са и рекламни материали.


В програмата: 12-14.30 ч.  - конкурс за костюми, от които десетки ще бъдат наградени . От 14 до 14.30 ч. е парадът на групите. По-късно излизат по улиците на селото и маскираните участници в проявата, дело на Културна асоциация „Бранещи“ и „Кметство Бранещи“ с партньорството на Окръжна администрация Илфов, Център за съхранение на традиционна култура в университета Илфов, Дом на културата в окръг Илфов, както и местните образователни единици (детски градини и училища).

Няма коментари:

Публикуване на коментар