събота, 24 февруари 2018 г.

Събитие посветено на майчиния език в Дулово

    В края на седмицата, подобно на много други населени места, в залата на община Дулово бе проведено събитие, посветено на международния ден на майчиния език, който от 1999 г. насам по решение на ЮНЕСКО при ООН се отбелязва всяка година на 21 февруари. В добруджанския град за трета поредна  година бе подготвена за церта богата културно-развлекателна програма. 

Тържеството бе посветено на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Близо  два часа с изпълнения на песни, танци, рецитали, стихове,  обичай, участниците внесоха настроение и колорит сред присъстващите. Тържеството бе организирано от отдел „Култура” при Община Дулово, съвместно с народните читалища и Европейски информационен център, създаден от  евродепутата Филиз Хюсменова, родом от Силистра.


     Освен самодейни състави и групи към народните читалища, в инициативата се включиха със своя програма и учениците от СУ “Христо Ботев“ с. Паисиево, единственото училище в областта, в което се изучава турски майчин език. Специални гости на събитието бяха местните, поети пишещи  на майчин език от областта и общината – Насуф Даил, Наим Баколу и др., които рецитираха свои авторски стихове. 

Приветствие към участниците и гостите поднесе кмета на общината д-р Юксел Ахмед. Поздравителни адреси бяха изпратени от Филиз Хюсменова - дългогодишен български представител в ЕП, от Министерство на културата, от Областния управител Ивелин Статев и от Сезгин Галиб – общински председател на местния законодателен орган.




.

Няма коментари:

Публикуване на коментар