неделя, 18 февруари 2018 г.

На Сирница, Кукеровден и Масленица в Силистра

Село Айдемир - Празник на кукерите и маските - 150 участници в 43-о издание - проява от Областен и от Общински културни календари. Една от трите по рода си в Крайдунавска Добруджа - другите две са Национален кукерски фестивал в Калипетрово, провеждан на всеки две години от повече от три десетилетия, другият е в село Варненци - община Тутракан - тази година е на 10 март.

През последните години добруджанските кукери участват активно в двата най-големи кукерски форума - "Кукерландия" в Ямбол, и "Сурва" в Перник, както и в Куковден - село Бранещ, окръг Илфов - до Букурещ (на 19 февруари е тазгодишната тамошна изява с участието на румънски кукерски групи от различни краища на северната ни съседка, още от Ямбол, Перник, Кайнарджа и Алфатар (кв. Попово) - от България, както и от Сардиния, Италия).


В Айдемир се включиха 6 групи от т.нар. високи маски - от с. Добрина, Провадийско (с обичай "Камилари"); Кайнарджа, Сребърна (за отбелязване - изключително група от дами - кукери!), Варненци (т.нар черни кукери - единствени по рода си в страната) и Айдемир - Силистренско (втори според вота на публиката на фестивала "Сурва" в Перник, чието дефиле откриха на 31 януари т.г.); група "Шарени гайтани" - Разград, както и 19 индивидуални и групови изпълнения чрез представяне на различни персонажи.

Сред тях специална награда имаше от областния управител Ивелин Статев за 8-годиваната Иглика и 10-годишния Мартин (Петрови), представили Райна княгиня и Ботев четник. Патриотичното звучене бе подчертано и от Капитан Петко войвода на кон чрез 10-годишния Александър Атанасов.

За всички тях журито, включващо кмета Георгиев, Сава Савов - художник и общественик, Тихомир Лефтеров - гл. худ. р-л на Ансамбъл "Силистра" при НЧ "Доростол" Силистра, предвиди грамоти за участие и парични премии (общият награден фонд е 1 500 лева).

Празникът на кукерите и маските в Айдемир стана възможен благодарение на община Силистра, кметство Айдемир - кметът инж. Денчо Георгиев даде и поиска прошка от съселяните си, откривайки празника; приветствията бяха от Стоян Орманджиев - новоизбран председател на НЧ "Родолюбие", както и от Денка Михайлова - зам.-кмет на общината, представила поздрава на кмета д-р Юлиян Найденов.


Организационно и финансово партньорство бе осъществено различни фирми и дружества от село Айдемир, а съдействие имаше още от Общински съвет Силистра с председател д-р Мария Димитрова, от народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев. Празникът в селото, посветен на Сирни Заговезни - Ден за прошка, завършва с улюлюнга - уралия в края на деня, каквито ще има също в село Калипетрово, Проф. Иширково и в други населени места от региона.
Празникът Сирница, наричан в Русия Масленица - изпращане на руската зима, бе уважен и от Руски клуб Силистра с председател Нина Георгиева, чиито членове за поредна година подредиха трапеза и подготвиха музикална програма, за да покажат традициите на най-голямата славянска група в Руската федерация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар