вторник, 27 февруари 2018 г.

Силистра бе домакин на "Майсторски клас" по китара

На 23 и 24 Февруари в Регионална библиотека „Партений Павлович” Силистра бе проведен „Майсторски клас” с преподавателя по класическа китара Боян Дойчев от гр. Варна, възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” гр. София. Организатор на  събитието бе Китарен клуб „Акустик” с преподавател Виктория Цветкова.

Боян Дойчев свири на класическа китара повече от 20 години и е лауреат на много китарни конкурси в страната и чужбина. Реализирал е активно участие в над 100 майсторски класа.

Активно участие в заниманието взеха китаристите Мартина Иванова, Дариа Нотева, Николай Кинджаков, Георги Трендафилов, Михаил Илиев, Александър Събев и Иван Русев. В процеса на работа лекторът обърна внимание на изпълнителите върху техния начин на изпълнение на пиесата, която представт, анализирайки детайлно всяка фраза в произведенията.

Заедно търсиха нюанси, кулминации, напрегнати и разрешителни моменти, говориха също така за правилна позиция на тяло, ръце, пръсти, докато се свири на китарата. В края на събитието бе лекцията на госта, озаглавена „Подготовка, Комфортна зона, Сцена”. 

Той обърна специално внимание върху поведението на изпълнителя на сцена. Обясни каква да е настройката и как сцената да се „превзема” без притеснение, а с вълнение.

Следващото събитие, организирано в Силистра от Виктория Цветкова, е със съдействието на Областна администрация Силистра на 22-ри Март от 19 часа в Зала 13 на Художествената галерия.

Тогава е китарният концерт с участието на Филипос Манолудис от Република Гърция и Никлас Йохансен от Кралство Дания - лауреати на 3-ото издание на Международен китарен фестивал, провеждан в град Плевен. Отсега е известно, че в периода 22-25 юни т.жг. в Силистра ще бъде проведен и първият в региона Международен китарен фестивал Дунавски струни”. В навечерието на Международния ден на река Дунав - 29 юни, тази културна проява отново е по инициатива на г-ца Виктория Цветкова и нейния Китарен клуб Акустик”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар