понеделник, 26 февруари 2018 г.

Кукерските групи от Калипетрово и Айдемир с награди от „Кукерландия 2018“ в Ямбол





Кукерските групи от Калипетрово - НЧ Пробуда, и Айдемир - НЧ Родолюбие - село Айдемир, се завърнаха с награди от „Кукерландия 2018“ в Ямбол. Калипетровци са носители на една от 11-те първи награди (450 лв награда), а айдемирци - една от двете в категорията за поддържане на традициите (200 лева награда).

Калипетрово е домакин през 2 години на национален фестивал с международно участие (следващият е през 2019 г.), а Айдемир - на Празник на кукерите и маските (43-ото му издание тази година бе навръх Сирница на 18 февруари). На 10 март т.г. в още едно добруджанско село - Варненци, е поредният кукерски фестивал - проява от общинския културен календар на община Тутракан. И трите прояви са част от Областен културен календар Силистра.

Кукерска група при Народно читалище „Просвета-1928” – с. Чарган и тази при Народно читалище „Светлина-1929“ – с. Калчево, представители на община „Тунджа“, от област Ямбол, са големите победители в тазгодишното издание на ХІХ-ия международен маскараден фестивал.

Мотото на уникалната проява е „Когато фестивалът е живот“) и тя е емблема на Ямбол като фестивален град. Журито, определящо наградите, е от 7  професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство.

Събитието събира десетки хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ (повече информация за събитието на интернет сайтовете на организаторите: www.yambol.bg, www.tundzha.net, www.kukerlandia.com. 

По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. 

Фестивалът премина в двудневно състезателно дефиле на маскираните - над 90 групи от страната и чужбина. Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар