петък, 24 януари 2020 г.

Според поета...четящият е пилигрим, т.е. човек, предприемащ пътешествие до свещено място



ВЕРСИНАЖ

В зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра бе проведено първото тържество "Читател на годината" по данни от заемните през 2019 г. Директорката Светла Ангелова връчи наградите заедно с допълнителни награди, осигурени от Община Силистра, Общински съвет Силистра и Емил Радев - депутат в ЕП, "посланик на библиотеките". Поздравление до участниците в празника бе представено от Ивелин Статев - областен управител на област Силистра. Поздравления поднесоха д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра, Елица Тодорва - общински съветник, и Мария Недялкова - заместник-кмет по хуманитарните дейности в Общинска администрация Силистра. Поздравления поднесоха изпълнители от Клуб "Амадеус" с р-л Грета Иларионова и Балет "Лиденс" с р-л Лидия Маркарян. 

До тази година читател на годината силистренската библиотека е обявявала най-често от потребителите в детския отдел. През 2015 г. подобна награда е определена и в кампанията "Читател на годината", започната в навечерието на 24 май от тогавашния ръководител на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на групата на ЕНП Мария Габриел заедно със Столичната библиотека с подкрепата на Българската-библиотечно-информационна асоциация.


Награди бяха дадени в две категории. За читател до 14 г. - на Траян Илиев (той получи книга, ваучер в книжарници "Везни 55" и награда от от евродепутата Емил Радев). Победителят е прочел през годината 163 книги, втора е Стела Аврамова със 131 книги, а трета със 101 прочетени книги е Десислава Свиленова. Над 14 години първа е Румяна Петранова с 367 заети книги, втора е Наталия Стоянова (тя е хористка в Смесен хор "Седянка" и е родом от Русия) - заетите от нея книги са 312 книги, а трета е с 285 прочетени книги е Аделина Недева.


Според поета, по стихотворение, представено от Нурай Исмаилова, "...четящият е пилигрим, т.е. човек, предприемащ пътешествие до свещено място". Тази година се навършват 150 г. библиотечно дело към Читалище "Надежда" - началото е с 55 старопечатни книги, които се пазят още във фонда на библиотеката - от десетилетия тя е самостоятелно звено и в момента е най-голямата в областта, като от 60 години е методически център. В момента читателите й са от 4-годишния Константин Златанов, който също получи награда от организаторите, до Здравко Михалев85 г. любител на книгите.

БТА: Сега във фондовете на Регионалната библиотека "Партений Павлович" има 233 479 библиотечни документи. През миналата година са закупени 4 603 тома литература. Заети са 79 568 библиотечни материали. Регистрирани са 2 801 читатели. Най-многобройна е категорията на читателите над 28 години, а 1 249 са децата до 14 години. Повече от 2400 тома литература е закупила регионалната библиотека по линия на програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". В края на миналата година е одобрено проектно предложение за обновяване на фондовете на библиотеката с 1 250 заглавия на стойност 21 968 лева. Над 2 000 са книгите, които се обработват в отдела за комплектуване и скоро ще бъдат достъпни за читателите. 

Най-четени детски книжки в Регионална библиотека Силистра са „Български исторически приказки и легенди” от Любомир Николов, „Кико без крила” от Радостина Николова и ”Принцът и просякът” от Марк Твен. Определени бяха и най-четените български автори в библиотеката през 2019 година – Стоян Цветкашки, известен под псевдонима Токораз Исто, Мария Лалева и Венета Райкова. Библиотечната статистика посочва и най-предпочитаните чужди автори - Даниел Стийл, Нора Робъртс и Агата Кристи. Класацията на най-четените книги за 2019 година от читателите над 14 години води романът на Мария Лалева „Живот в скалите”.




Няма коментари:

Публикуване на коментар