вторник, 28 януари 2020 г.

Час по история в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо

За град Силистра, отбелязал преди 14 години 1 900 години от създаването си, има няколко актуални определения: „духовна столица на Крайдунавска Добруджа“, „най-северният север“, „град на 4 цивилизации“, „фестивален град“ и „град за поклоннически туризъм“ (предвид наличието на храмове и паметни места, свързани с няколко религии).

Едно от най-посещаваните места – разбира се, предимно от  ортодоксални евреи от цял свят – най-често в навечерието на еврейската Нова година (Рош хашана), гробът на равина Елиезер Папо, който е близо до река Дунав и е на десетки метри от терена, на който се предполага, че е бил погребан преди близо 200 години. В момента спасилият от холера град Силистра по време на Руско-турската война (1828-1829) е сред 12-те най-почитани равини в целия свят.

На 27.01.2020 г. с ученици от VII клас от Спортно училище „Дръстър“ в Силистра беше проведен час по предмета „История и цивилизации“ в Мемориалния комплекс, изграден като частна инвестиция върху бивша общинска територия. Събитието, организирано от историка и краевед  Иван Занов, беше посветено на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Сведения за стойността на днешния ден и за достойния равин, бяха поднесени от Аврам Леви, представител на еврейската общност в града. Проявата е част от проект, осъществен между Институцията и The Olga Lengyel Institute, посветен на самия Папо. Той е роден в семейството на равин от град Сараево – столица на днешната държава Босна и Херцеговина. Завършил е като първенец на випуск „Богословие“ в град Букурещ - едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-ия век.

Предлагат му да си избере къде да отиде на работа като равин. Той казва, че иска най-малката и безпросветна еврейска община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя (но и важна крепост)Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Так започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. 

Тук организира училище. Пише книги, като сред тях е текстът, с чиято помощ се случват чудеса „Пеле юец“ („Чудати съвети“ - религиозни постулати и духовни текстове, както и препоръки за правен на бизнес и пр.), изучаван в момента по целия свят в еврейските общности. И до ден днешен хора от всякакви националности идват на гроба на чудотвореца да измолят от него ходатайство да се сбъднат желанията им. При пристигането си религиозните посетители слагат камъчета върху надгробнвата плоча - идеята е, че му е паднал къмък от сърцето.

В комплекса, изграден през 2001 г. върху откупен от общината терен от над 1 дка в парк до р. Дунав има и място за специален ритуал с писане на молби. Преди да отправи молбата си (според юдейските вярвания - мъртвите помагат на живите), всеки трябва да се изкъпе или в реката, която ена по-малко от сто метра, или в в специалбно изграден басейн (наричан мюкве), в която има вода, събрана от дъждовете и от топящия се сняг. Може да се молиш индивидуално, но се смята, че чудотворецът чува желанията по-лесно, ако хората са се хванали за ръце около гроба. 

При груповите посещения почти всяка есен от Израел идва и специална музикална програма от най-известни тамошни певци, за да участват в своеобразния празник, за който участниците идват със самолети до летищата във Варна и Букурещ, откъдето пристигат с допълнителен транспорт. Някога в Сграда е имало и действаща синагога, чиято сграда в момента е отдадена за стопанисване на друга религиозна организация.

Защо Силистра е град, подходящ за поклоннически туризъм: налична е стара джамия - Куршумлу, на 160 години е православният храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“, който е към Доростолка епархия, но истинска „перла в короната“ е арменската апостолическа църква „Света Богородица“ (Сурп Аствадзадзин) – най-старата по рода си в България (тази година се навършват 4 века от изграждането си).

Няма коментари:

Публикуване на коментар