петък, 31 януари 2020 г.

Честват 100 г. на актьора Андрей Чапразов, гастролирал и в Силистра

В личния си профил във Фейсбук директорката на ДКТ Силистра Златина Станева сподели покана от община Ряхово за творческа възпоменателна програма, посветена на 100-годишнината от рождението на актьора Андрей Чапразов (1920-1999)

Повод за Марин Минев-Джона да сподели свой спомен във Фейсбук профила АРТ Силистра. "През 1975 година работех в Драматичен театър „Сава Доброплодни” – Силистра в отдел „Реклама” и отговарях за отпечатването на афиши, плакати, изработка на покани и програми за представления, както и за рекламно заснимане на премиерите от ДП „Българска фотография”. През същата година на тридневно турне в Силистра пристигна Народен театър „Иван Вазов” – София с постановките „Боряна” от Йордан Йовков, „Тази малка зема” от Георги Джагаров и „Протокол на едно заседание” на Александър Гелман. 

Пристигна с целия си звезден състав – Любомир Кабакчиев, тогава председател на САБ, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Любомир Киселички, Георги Черкелов, Асен Миланов, Андрей Чапразов, Васил Стойчев, Георги Раданов, Жоржета Чакърова, Сава Хашъмов, Рачко Ябанджиев, Николай Узунов, Добринка Станкова, Николинка Лекова и др. И сега настръхвам, само като им споменавам имената - колоси на българския театър и кино. Няма да забравя, когато помощник-режисьорът обявяваше по уредбата: „Моля всички участници в постановката да се явят в „Чакащи” за започване на пиесата”. И от гримьорните започнаха да излизат и да се отправят към сцената с цялото си достолепие Гец, Чапраза, Черкела, Ст. Гецов – главите им опираха в тавана на коридора. Големи хора, големи таланти на българската сцена.

Оттогава съм запазил автографите на почти всички от тях в специална книга за впечетления. Предлагам на Вашето внимание автографа на Андрей Чапразов от тази незабравима за мен среща, която ще помня цял живот".


Няма коментари:

Публикуване на коментар