петък, 24 януари 2020 г.

Наесен в Силистра - изложба семинар за годишнината от Крайовския договор

По темата: на 7 септември в град Силистра е изложбата семинар на тема „80 години от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството“ и „140 години от създаването на военните окръжия в България“. Темата, отнасяща се до един премълчаван период от развитието на региона, е разработвана и от други автори, но в различен контекст През последните десетина-петнайсет години това са близо 15 различни издания: книгата на доц. д-р Румяна Лебедова „Златна Добруджа в българското етнокултурно пространство”; специален журнал Да защитиш достойно историческата си самоличност" - по повод 75 години от възвръщането на Силистра и Южна Добруджа към България - 1 октомври 1940 г.“ (съставители са доц. д-р Румен Липчев и Наталия Симеонова); изследването на д-р Наталия Симеонова от РИМ Силистра на тема „Пресеченият път на свободата. Силистра 1940-1947”, което е структурирано от авторката в два дяла: „Обществено-политическо и социално-икономическо развитие на Силистренска околия в периодите 1940-1944 и 1944-1947”.

И още: трилогията „Отвлечени/Прокудени/Преселени” на Момка Чумпилева  (Силистра) за периода 1916-1940 г. (съдбите на няколко добруджански семейства); сборникът с разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници” (съсъставители Румяна Лебедова-Цветана Цанова-Йордан Георгиев); „С Добруджа в сърцето” (Милка Трендафилова, с. Калипетрово); „Наказания без престъпления“ (Анастасия Якова, Тутракан); „Из лабиринтите на моята памет” на Татяна Тихчева (Силистра); сборници „Добруджа”; „Три добруджански рода” (Господин Великов, с. Проф. Иширково, и проф. Любомир Пенев от София); „Историята на село Добротица” (Михаил Жеков и Пламен Петров); няколко краеведски издания на Господин Великов от село Проф. Иширково и др.

Преди две години в Силистра бе открит и паметник, свързан със събитията, вкл. и с тези на Добруджанския фронт при Добруджанската епопея при Тутракан. Други подобни паметници и паметни места (1916-1919) са „Мемориал военна гробница 1916“ край с. Шуменци; в Тутракан; в с. Сребърна, в с. Кайнарджа (паметник плоча в чест на жертвите от община Кайнарджа, загинали по време на Румънската окупация 1916 г.-1940 г.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар