вторник, 28 януари 2020 г.

Китарен клуб „Акустик“ в петата година от своето създаване


Китарен клуб „Акустик“ гр. Силистра е основан през 2015 г. от китаристката Виктория Цветкова, която завърши висше образование в Сион, Швейцария, и е лауреат на десетки международни  конкурси. В клуба се обучават повече от 20 души  както деца и подрастващи от 5 до 18 г., така  и възрастни любители на музиката.

През тези години в китарния клуб се изявяват успешно редица талантливи китаристи: Михаил Илиев е роден през 2010 г. и още на 6-годишна възраст започва да изучава класическа китара. Само за 3 години той успява да завладее сцената, като след всеки конкурс се завръща с призови места – четири  от тях са първи места от международни конкурси в градовете Плевен, Варна, Кюстендил и Силистра. 

Анна Павлова е родена през 2007 г. и изучава класическа китара от 7- годишна възраст. Тя проявява по-голям интерес към камерната музика и  през 2017 г. с Михаил Илиев създават Китарно дуо „Акустик“, което през  2019 г. бе удостоено с почетното 3-то място от международния  конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ в град Кюстендил.

Александър Събев е роден през 2002 г. и започва да изучава класическа  китара на 6-годишна възраст. През годините той печели десетки отличия от  международни конкурси – 6 от тях са първи места, в градовете Варна,  Плевен, Кюстендил и Силистра, също в град Ниш (Сърбия).

Иван Русев е роден през 2000 г. и започва да изучава класическа китара  на 13-годишна възраст, като само за 6 години обучение той успява да се  докаже и да си спечели десетки отличия от  международни конкурси за класическа  китара в градовете Кюстендил, Варна, Плевен  и Силистра. Едни от най-ярките му отличия са: голямата награда – майсторска китара, ръчна изработка получена на фестивала в град  Варна през  2017 г. и през 2019 г. той успешно зае 1-во място в международния  конкурс за кл. китара „Акад.  Марин Големинов“ в Кюстендил. В момента е  студент в АМТИ в град Пловдив.  

Китарен дует „Дуросторум“ се създава същата година, когато е създаден и  Китарен клуб „Акустик“. В това дуо участват Александър Събев и Иван Русев.  За четири години заедно те успяха да задържат 1-вото място четири години  подред на международния конкурс „Акад. Марин Големинов“ в град  Кюстендил.
Виктория Цветкова като директор и ръководеният от нея клуб са в основата на вече набралия скорост Фестивал на китарата „Дунавски струни“, осъществяван в град Силистра със съдействието на общината и с помощта на десетки фирми и меценати. С тази проява Силистра разширява славата си на „фестивален град“ и привлича много нови приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар