вторник, 21 януари 2020 г.

Добруджански "Бабинден" във френска Швейцария
Велико Великов и Димитър Гугов с "Ева квартет"
В Швейцария бе проведен вторият от миналата година насам празник - голямо тържество, посветено на семейните обичаи, наречено „Бабинден“. В основата на организацията му има силно силистренско присъствие – представители на различни поколения, позволили си да направят съпричастни към празника приятели от няколко народности в град Морж (Morgue), намиращ се на 10 км  от град Лозана, което във френската част на страната със статут на конфедерация.

Димитър Богданов и Иван Иванов
Редом с „Ева квартет“ това бяха Димитър Богданов и Иван Иванов - възпитаници на ДФФ „Добруджанче“ Силистра (от тази година той е хореограф на Професионален ансамбъл „Добруджа“ в град Добрич), Велико Великов от Музикална школа „Великов“ Силистра и Димитър Гугов (гъдулар от Страсбург), завършил СУ „Н. Вапцаров“ (двамата именити музиканти също имат минало в „Добруджанче“ - някога емблема на добруданския детски фолклор). Наскоро Гугов изнесе великолепен концерт в салона на същото училище заедно със свои партньори от Франция и Монголия.


В събота, 18.01.2020 г., по предварителна програма бе „Ден за народно творчество“ с разписание: „Януарско събуждане с кафенца и кроасани от нашите баби избрани“, с продължението „Не се колебайте - с Иван Иванов на хорото заиграйте, ще има изненади и за стари, и за млади“, а по обяд – „Да поседнем да похапнем, па и да попийнем от вкусни изненади на нашите булки млади“. Е, следобедните часове са подходящи „Да викнем и запеем с нашите приятелки от "Ева Квартет“…, за да младеем“.

„Тоз прекрасен ден…“ все пак трябва да завърши по-така: „…с ракийка да полеем вечерята,… да гласим и пак да се повеселим“. Към 20 ч.: „По чашка винце да налеем и за концерта в църквата да поемем“. Защото на другия ден, в неделя (19.01.2020) е „Ден благословен – и за Вас, и за мен – няма време за умуване, а да почнем да празнуваме, защото този ден свещен се нарича БАБИНДЕН“. Чак към 11   ч.: „Добре сте ни дошли, скъпи гости и приятели“. Час-по-късно: „По стара българска традиция да опитаме от кавърмата на майстор готвача Ангел от българската мисия към ООН, от мамината туршия, от татювото кисело зеле, от бабините сърми и от десертите на комшийките“.

И така – към 13 ч. – „Кой ял-ял, ша си дояжда; кой пил-пил, ша си допийва“, защото „Време е за веселба да започне песента нека най-напред са певиците от Ева Квартет“. Сърцето тръпне - хоро да се пръкне, музиката да засвири, снагата да се вири, душата да се наслади на всенародно веселие.

По стара, макар и небългарска традиция, в която обаче няма нищо лошо: към 16 ч. е моментът за „Курабийки и кафе, за да се чувстваме добре да сме живи, да сме здрави, да се чувстваме все тъй млади, нека всеки се раздвижи, а за доброто настроение Бай Ви Ганя ще се грижи. Краят на Бабинден (уж де!) е към 18 ч.: „От закачки и игри бебето се умори, трябва да си ляга. Баба да му бае…“. Срещу уроки и за добър сън, за да порасне.

И за финал репортаж – впечатление от мястото на събиитето от Димитър Богданов: „Няма нищо по-хубаво от прясната добруджанска енергия, която ни донесоха Велико – напълнил душиците с виртуозност и красива музика, чар и чувство за хумор, и Иван – с неговия професионален урок с автентични хора и много академичност! Хората казаха: „Истински са”.

Катрин Селие, съпруга на Марсел Селие - швейцарския етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор, каза: „Ах, този големия и красив мъж, ма колко хубаво свирииии”. Тя бе гост на събитието (бел.ред.-миналата година в него участва и именитата ни тенисистка Мануела Малеева, която и тази година е дала рамо на уникалната за тази географска ширина проява) заедно със сина си Александър Селие, който владее кавал, пиано и акордеон (също и танцува).

За „Ева Квартет” – невероятен урок по пеене, много се забавлявахме с тях, беше страхотно. Концертът в църквата – нямам думи да го опиша – просто магия на българските гласове и музика с Димитър Гугов и Велико Великов. Двамата без репетиция – срещнаха се в храма, погледнаха се и си поговориха чрез гъдулката и кавала. Празникът в неделя премина в топла, много приятна и уютна добруджанска атмосфера. С туршийка, кавърмичка, лютеничка, кисело зеленце, кайсиева ракийка, домашно винце, „негърчета“. Като при баба на село – идилия“. В допълнение: в рамзките на празника бе и съвместна изложба от български народни костюми от на Таня Швелер и Катрин Селие. Носиите на мадам Селие са от Радомирско и Самоковско, на Таня от Тракия, Родопите, Шоплука и Кюстендилско. 


Автор: Йордан Георгиев, специално за ВЕРСИНАЖ

3 коментара:

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. https://m.facebook.com/PeteGuitarandVoice/?ref=m_notif&notif_t=story_reshare
  Благодаря за споделени те снимки, 🎶😇🙏

  ОтговорИзтриване
 3. АДМИРАЦИИ за нашенци ! Невероятни професионалисти ! Със сигурност ще оставят частица от Добруджа в швейцария !!! БРАВО !

  ОтговорИзтриване