вторник, 7 януари 2020 г.

Иванка Христова от Силистра: Ивановден за мен е водопад от любов

Интервю на Ирена Маркова за Общинско кабелно радио Силистра
На Ивановден православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Христос като Син Божий. Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Прави се обща трапеза. 

Ивановден е част от богатия в обредно отношение зимен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и днес. То включва и размяна на подаръци, гостувания и празнична трапеза. Имен ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa и Яна, Калоян и др. В дома съм на именичката Иванка Христова, която ни посреща с усмивка и топла прегръдка. Тя е автор на книгите: „Жреци в бяло“, Аристократи на духа“, „Ключ към сърцето“, „Насаме“ и „В дебрите на вселената живот“ – първа и втора част. 

Здравей, Ванче, и честито да е името ви! Какво е за теб имения ти ден?

Името определя и характера на човека. Човек работи цял живот над името си. Дали ще го носи със здраве, радост и достойнство, зависи от него. Мисля, че има много силна връзка между името и човека. Иван означава – Предтеча. Бързал е да каже хубавата вест, че ще се роди Христос. Много се радвам, че нося това име. В рода ми има много ивановци – баща ми, прадядо ми, кръстницата Ивана, попът, който ме е кръщавал се казва Иван Пинтев. В нашия род това име е на почит. 

Радват ли те многото честитки и обажданията. За някои това е досада. Само поздравите на близките ли те радват? 

Не, не само на близките. Радват ме поздравите, защото на този ден някой се сеща за теб. Водопад от любов е днешният ден. Когато има положителни вибрации и положителна емоция, тя идва като водопад към човека. Дали ще бъде съобщение, телефонно обаждане или както в миналото - да отвориш с вълнение картичка или писмо. Всичко това те радва, защото е ласка на душата.

Днес е един от най-големите български празници. Обича ли българинът своите си празници или…
По-рано много се тачеха традициите и празниците. Сега малко са променени и ценностите в системата, но българинът обича да се весели. Обича да е на трапеза, обича и традициите си, а те са нашите корени.
Наближава и 8 март – Ден на жената. Променя ли се жената, ако направим съпоставка с миналото?
Определено да! Сега еманципацията завладя много всички. Съвременната жена иска много дини да носи под една мишница. Забрави се за нейната женственост и нежност. Забрави се, че трябва да приласкава мъжа. Получават се и сблъсъци. Когато има силно его и силни характери, сблъсъците между мъжа и жената са сигурни. Трябва да има компромиси. Нека жената да остави мъжките дейности на мъжа. Нека тя се остави да бъде обичана.
Какво си разбрала за мъжете през годините? Ще разкриеш ли от твоите тайни за добра комуникация със силния пол относно хармонията в една любовна връзка?
Духовна съвместимост е необходимото правило. Когато интелектът е на еднакво ниво, тогава връзката е хармонична. Когато има дисбаланс, тогава не е хармонична. Мисля, че много далеч в миналото се коренят причините относно промените в мъжа и жената. За мен човекът – това е детството. Всичкото друго се шлифова. Ако едно дете е научено и вижда примера на родителите, че е обичано, ако бащата е толерантен към майката и обратното. Когато жената обича мъжа! Когато детето вижда, че бащата поднася цвете не само на 8 март и то повтаря действията на бащата. Когато всичко е насочено към материалното, духовното се замита под килима. 
На децата не им трябват само храна и облекло. Те обичат да контактуват и да се държат с тях като равни. Трябва да изживеят прекрасно детството си, тогава ще станат истински мъже и жени. Мисля, че родителите имат много голяма вина. Едно дете, което е било насилвано, и то ще стане насилник. Ще се страхува да си покаже чувствата, че може би е изоставено и наранено. Всичко това се корени в детството и в семейната среда. Днешният мъж е по-чувствителен, по-раним и по-деликатен от жената. Има и изключения, когато има комплекси на малоценност и ги избива чрез агресия и пиянство. В днешно време жените са по-настъпателни. 
Променят ли годините човека? Става ли той по-мъдър, поставя ли себе си на първо място или ако си наивник по душа, такъв си оставаш?
Ако искаш да си в хармония със себе си и с природата, трябва да притъпиш своето его. Да не се приемаш насериозно. От интервютата ми с хора на науката и изкуството съм разбрала, че истинските хора са много земни и човечни. Когато човек е кух и няма покритие - той проявява...егото си. Мисли си, че светът започва от него. Когато един човек е преживял много болести, трагедии и загуби, тогава помъдрява без да иска. Или когато загуби родителите си, той изведнъж порасва. Щастието или го носиш в теб, или не. По-добре е човек да бъде по-смирен, по-земен и по-човечен. Тогава Всевишният ще му изсипе всичко с пълен кош, защото, което е за теб, то идва при теб, дори и да не го искаш! Което не е за теб, и да се насилваш, и да се съпротивляваш, то няма да дойде при теб! Колкото и да се правиш на герой, няма да бъдеш!
Твоята рецепта за красота……
Всички малко или много неосъзнато се стреми към красивото. Не външната, не показната красота, а тази красота, която ражда и съхранява човешкото добро, пренебрегнем ли нея, затлачим ли пътя към нея, се обричаме на най-страшното – духовната нищета!
Животът ти в едно изречение….
Животът ми е низ от празници и от изпитания. Разбрала съм, че си щастлив, когато си здрав!

Няма коментари:

Публикуване на коментар