петък, 31 януари 2020 г.

Предстои утвърждаване на синодалното предложение за учебници (1-5 клас) по религия (християнство-православие)

Снимка след срещата в залата на православен храм
"Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в Силистра
В края на учебната 2018- 2019 г. със съвместното съдействие на РУО на МОН и на Областна администрация Силистра бе проведена първа по рода си среща на Доростолския митрополит Амвросий с учители, които са ръководители в дисциплини по допълващи се тематични области („Гражданско образование“, „Религия“, „Изкуство и култура“) в градовете Силистра, Дулово, Тутракан и Алфатар. 
 
Става дума за създадени групи към тези области, именувани по различни начини: „Християнско богословие и празници“, „Християнски ценности“, „Възпитание и ценности“, „Традиции и празници“, „Християнски добродетели“ и др. Направен бе преглед на извървения път през последните години. Сред изводите: има нужда от общовалидни помагала, по които да работят учителите; трябва работа с родителите, за да съдействат за участието на децата им в СИП-овете, без да се притесняват, че са въвеждани в религиозност.

На 30 януари т.г. Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, внесе в канцеларията на МОН синодалните учебници по религия (християнство-православие) за класовете от 1 до 5 във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет „Религия“ от 1-ви до 12-ти клас. Това са първите официални синодални учебници по „Православие“ след премахване на часовете по „Закон Божий и Вероучение“ в края на 40-те години на 20-и век.
 
През 2019 г. св. Синод на БПЦ възложи на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по Православие за целия курс на училищното обучение в България. В екипа, начело с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил са работили духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. В учебниците намериха място и някои от детските творби - лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“.

Повечето уроци са приложими и в заниманията по „Вероучение“, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по този учебен предмет. Новите учебници на светата ни Църква са съобразени и с учебните програми и са изработени от Експертен съвет по „Религия“ към МОН и са одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. На 5 февруари 2020 г. предстои отварянето на проектите в Дирекция „Учебници и училищна документация“ на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по „Религия“.

Текст: д-р Десислава Панайотова, с допълнение от сайта на ОбЛА Силистра
Източник: https://www.bg-patriarshia.bg/


Няма коментари:

Публикуване на коментар