петък, 31 януари 2020 г.

Общ соцуказ произведе в градове 8 села от 7 някогашни окръга, сред тях е и Дулово


С общ указ на 30 януари 1960 г. президиумът на Нараодно събрание на Народна Република България "произведе" в градове 8 села от 7 тогавашни окръга, научаваме от фото копие на документа, запространен чрез Фейсбук от Исторически музей Дулово по повод 60-годишнината на града, чествана с постановка на Драматичен театър Търговище.

Та на практика астрални близнаци на добруджанския град са най-близките до него - град Генерал Тошево и град Тервел, сега в Добричка област, и град Исперих (Разградско), до най-далечните - Грудово (Бургаско), Рудозем (Смолянско) и град Ардино (Кърджалийско). "Някъде там..." е и извнестният повече с гарата и с патрона си писател - град Елин Пелин, Софийско.

Да припомним, че в Крайдунавска Добруджа Силистра и Тутракан имат статут на градове (в миналото и важни крепости - съотвеатно Дуросторум-Дръстър и Трансмарискаот далечни векове, а от по-нови времена в градския отбор влизат град Алфатар (1974 г.) и град Главиница (1984 г.) - също центрове на общини, а преди това - средища на селищни системи. Областният управител на област Силистра Ивелин Статев изпрати поздравителен адрес до обществеността на Дулово, за да уважи жителите на общината с празника, организиран от органите за местно самоуправление. 

Община Дулово е с най-големия брой населени места в област Силистра – 27 (град Дулово и 26 села). Според Уикипедия, първото сведение за населенето място е в турско-арабски документ от 1573 г. Видна градина,  Аккадънлар, Чардак - това са част от наименованията, запомнени от миналото. През 1942 г. селото е преименувано на Дулово, на името на едноимената българска. Според останки в м. Жажда, където е и единственият по рода си у нас паметник със същото име, районът е бил заселен още от древността. Любопитна подробност - кратер на планетата Марс е адаш на Дулово. В града се провежда единственият в Североизточна България карнавал "Златното магаре". Според преброяванията от 1934 г. насам най-много жители в Дулово  еимало през 1985 г. - 10 888, а през 2011 г - 6 537. В момента Средно училище "Васил Левски" в града е най-голямото в област Силистра по брой ученици.



Няма коментари:

Публикуване на коментар