четвъртък, 23 януари 2020 г.

Константин СТОИЛОВ, адвокат, общински съветник: „Нека всички бъдат малко по-активни и с присъствие в обществения живот на град Силистра!

На 25 януари българското радио отбелязва своя празник. До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български. От 1927 до 1929-а звучат много радиостанции, но на чужди езици. В края на ноември 1929 г. талантливият техник Георги Вълков използва изоставен от французите радиопредавател, за да произнесе думите: „Ало, ало! Радио София!“.

Това разказа пред БНР Антоанета Радославова-Дойчева, която е историк на музиката в радиото, уредник в Музея на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“, който се намира в сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. През 1935 г. радиото става държавно, от тогава започва и официалното летоброене на БНР, но преди това общественото „Родно радио“ прави много за развитието на програмата, за подготовката на кадри за тази сфера. Всички работели безплатно.
Любителите ентусиасти свързват радиото с храм „Александър Невски“, с Народния театър „Иван Вазов“, с Военния клуб. 
Излъчват се литургии, речта на царя, опера „Княз Игор“ от Бородин. Постепенно професионализмът навлиза в техническата и творческата страна на радиопрограмата. Музиката е заемала 80-85% от времето. Музиканти са свирили на живо. Използвани са и грамофонни плочи.
Разговаряме с адвокат Константин Стоилов, общински съветник от 2007 г. насам от ПП ГЕРБ в Силистра. Председател ена Постоянна комисия по „Местно самоуправление, нормативна уредба, обществен ред и сигурност, граждански права, предложения, жалби и борба с корупцията“ и зам-председател на Мандатна комисия по Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, член на ПК „Бюджет и финанси“. В предишни мандати е бил зам.-председател на ОбС Силистра. Работил е в радио „Мелодия“ и в радио „Менес“, поради което е познат глас на слушателската аудитория.
Как помниш годините си на работа в радиото?
От радио „Мелодия“ започна моята кариера. След едногодишно прекъсване, защото тогава работих в телевизионен канал „Златно кълбо“, аз продължих да работя след това в радио „Менес“. В порядъка на 10-12 години съм работил в тази сфера, преди да започна да се занимавам с адвокатската професия. Годините ми на работа бяха много интересни, тъй като към 1994 година, тогава през октомври месец стартира радио „Мелодия“, всички ние, които започнахме работа там бяхме по-скоро ентусиасти хора, които кипяхме от енергия и желание да работим този вид работа. Смея да твърдя, че давахме абсолютно всичко от себе си. Контактите с хората, злободневните теми в града. Най-вече и интересът, който проявяваха слушателите, защото това беше за първи път, освен държавните институции, каквото беше националното радио и Националната телевизия, тогава тепърва започваха стартират и частните електронни медии. Всички ние, хората, които започнаха работа там – около 30 човека – водещи на различни предавания, репортери, тон оператори, музикални оформители и т.н., бяхме в една еуфория и най-вече с желание за работа!
Сега обществото като че ли все повече изразява своята позиция и мнение относно всички сфери на живота чрез социалните медии?
Да, тогава също изразяваше позиция, но не по-този начин. В момента смятам, че всичко е малко по-брутално. С интернет, с фейсбук и различните социални мрежи, които в последно време наблюдавам – лично за себе си  мисля, че това е едно масово навлизане на хора, които може би са нереализирани или са имали някакво желание да се занимават с този вид дейност и всеки се прави на репортер. Един снимал боклуци около казана, друг снимал кучета, трети снимал неправилно паркиране на автомобил и т.н, което не може да породи някакъв вид информация или новина, в действителния случай, както би се получило в една сериозна медия.
Започвайки работа в радиото, аз съм се учил и бих казал, че мои учители са Любен Антонов, лека му пръст, Пеньо Николов, кореспондента на БТА, и Вашата колежка Румяна Гидолова, която дълги години работи в Радиоцентър Силистра. Те са ме съветвали, тъй като нямах въобще представа от репортерстване, събиране на новини, информация, че минимум една информация трябва да се провери от три независими източника, за да може тя да бъде излъчена. А, сега този чул, онзи недочул.Затова се получават така наречените фалшиви новини.
Не можем да отречем и недоволството на гражданите. Като че ли добрите новини не могат да изплуват на повърхността…
По наше време – 1994-1996 година, ние винаги сме търсили положителната и хубавата новина. Сега – колко катастрофи, колко пътно-транспортни произшествия, обири и убийства. Може би в момента това продава тези медии. Според мен, в последно време девалвира домашното възпитание. В един момент всички разчитат училището да помогне, за да бъдат образовани по един или друг начин децата. Израстват едни деца, на които им е по-лесно да обвиняват институциите.
Ти си в постоянната комисия по „Бюджет и финанси“, председател на постоянната комисия по „Местно самоуправление, нормативна уредба, обществен ред и сигурност, граждански права, предложения, жалби и борба с корупцията“, зам.председател на Мандатна комисия по Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. На 30 януари предстои сесията на общинския съвет в Силистра. Гражданството активно ли участва в политическия живот на Силистра?

Започна да участва може би от преди две години, това е моето впечатление. Активно не мога да кажа, че участва, това са около 5-6 човека, които присъстват на заседание на комисиите, на заседание на общинския съвет. Радвам се, че действително гражданското общество започва да се пробужда, но има какво още да се желае. Няма заинтересованост от страна на гражданите по определени проблеми, които касаят нашата община…Обикновено в 99% от случаите се получава – те не присъстват, не изразяват мнения, общинските съветници гласуват. В последствие започват едни безкрайни плювки – това защо, онова защо, това как можеше да се оправи! Уважаеми съграждани, бъдете активни! Заповядайте, присъствайте и изразете своите мнения и становища. Общинска администрация, както и ние като общински съветници, от друга страна, като ваши избраници ще се съобразим с това, което предлагате и в допустимите, реалистичните граници, съответно то ще бъде прието. На сайта на Община Силистра е публикувана пълна информация относно проекта за бюджет за 2020 година за Община Силистра.
Защо избра адвокатската професия?
Адвокатската професия е много близка до журналистическата, поради тази причина, аз смятам, че поради един или друг начин, и най-вече обичайки животът ми да бъде интересен и разнообразен. Повярвайте, адвокатската професия дава тази възможност, както и журналистическата. В медиите, работейки, човек се среща с различни хора, с различни техни проблеми, помагайки им, смея да твърдя, с доста проблеми сме се занимавали, като работих в медиите и на една голяма част от съгражданите ни сме успели да помогнем. По същия начин и адвокатската професия.
Вслушва ли се българинът в правните съвети? Доверява ли се изцяло на своя адвокат?
Да, правната култура на българина в последните години започна да се променя. С цел спестяване на много бъдещи проблеми, хората започната да търсят адвокатската помощ, което е похвално. По-възрастното поколение предпочита да прочете някакви коментари във вестници. Имал съм случай, когато идва при мен клиент, който е на достолепна възраст и започва да ме убеждава как аз не съм прав в преценката, която съм представил пред него, и ми вади една папка с изрезки от вестници, където различни хора без юридическо образование и без понятие от определен проблем, са коментирали, са писали и това нещо е публикувано. Клиентът влезе в спор с мен. Все пак аз го оборих. Минахме дело в негова полза. Човекът след това дойде да ми благодари. Посъветвах го да не чете такива неща, публикувани от некомпетентни лица.
Какво ти носи работата в общинския съвет?
В общинския съвет аз работя в четвърти мандат. Старая се да помагам за разрешаването на проблемите на моите съграждани. Старая се да бъда проводник на техните искания, мнения. Старая се да удовлетворявам по един или друг начин потребностите. Не само на град Силистра, но и на община Силистра, защото повярвайте ми има много проблеми. В сравнение с много мои други колеги, съм оптимист, че ще се решат. Проблемите са най-вече в малките населени места. Постоянно имам приемни по населените места в силистренска община. С мои колеги, разбира се, ходим на тези приемни. Хората поставят проблеми, които по един или друг начин ние се стараем да ги разрешаваме. Не можем с магическа пръчка да махнем и те да бъдат разрешени на момента. Постепенно те се разрешават, както за града, така и за населените места. Оптимист съм, че ще продължим по този начин да работим, защото действително екипът, който е в Общински съвет Силистра, и разбира се, колегите от Общинска администрация, работим в едно постоянно взаимодействие, с което се стараем всичките въпроси и проблеми да бъдат разрешени своевременно.
Какъв е твоят апел към гражданите?
В началото сме на новата година на всички желая годината да е успешна! Нека всички да са здрави и да бъдат малко по-активни относно присъствие в обществения живот на град Силистра!

Интервю на Ирена Маркова за Общинско кабелно радио Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар