понеделник, 6 януари 2020 г.

В Силистра - успех в борбата за богоявленския кръст в пореден опит

В храмовете в Добруджа - включени в двете съседни епархии - Доростолска (общините Силистра, Дулово, Алфатар, Ситово, Кайнарджа, Тервел ) и Русенска (общините Тутракан, Главиница), бяха спазени традиции, свързани с празника Богоявление и народното му проявление Йордановден. В населени места с водоеми бяха проведени традиционни ритуали като хвърляне и спасение на кръста във водата (реката). В катедрален православен храм Силистра начело с митрополит Амвросий и протосингела на епархията отец Добри Чаков празникът започна с Архиерейска Василиева Света литургия и Велик Богоявленски водосвет.
По традиция Градски духов оркестър поведе литийното шествие с иконата, изобразяваща покръстването на Христос във водите на река Йордан, до пристанището на р. Дунав. Там бе проведен ритуалът с кръста, уловен тази година от 25-годишния Тодор Любомиров Велинов, който за пореден път участва в уникалната проява: 13 мъже от 18 до 63 години се бяха подготвили да скочат вър водата, но един от тях не разбра за старта, даден от митрополита, а друг още не се беше подготвил за ритуала - така 11 души се включиха в в ритуала. 

В допълнение - в събота и неделя, предвид сигурността на участващите в тадицията, е подсилена пътеката (подходът) към понтона, тъй като по него е имало изгнили дъски, за което е сигнализирано в храма, съорганизатор с община Силистра. Местна фирма, производител на дървесни плоскости, е съдействала за осигуряване на материала, монтиран, за да бъде възстановена връзката с мястото, откъдето бе хвърлен кръстът във водата.

Да припомним някои предишни факти на Богоявление в Силистра: 13 пъти след 1990 г. победител е плувецът Светлин Драганов; в една от годините победителеят бе определен след крос - обиколка на катедралния храм, а веднъж кръстът бе хвърлен в пряспа сняг, при борба в която бе определен спасителят на кръста. 

Спомен от ВЕРСИНАЖ: през 2017 г. поради тежките метеорологични условия ритуалът не се проведе в река Дунав. Доростолският митрополит Амвросий хвърли кръста в дълбока пряспа до църковния двор, а участниците в ритуала тичаха по улицата, като тогава победата бе за 38-годишния строител Мариан Куцаров, а в надпреварата участник бе и тазгодишният победителСпоред възрастни силистренци спасяването на Богоявленския кръст се провежда на сухо средно на 10 години, заради ледоход или голям студ.

През последните години най-малко десетина са участващите в ритуала, докато в съседен Тутракан са обикновено под 5, не са много и в други градове на страната. Има населени места, където ритуалът се извършва в по-малки водоеми, както и в крайселски чешми. На чешма се провежда на Ивановден и друг празник - например от коледарската група от НЧ „Димитър Иванов Полянов - 1870“ село Гарван, която се събира отново за т.нар. къпане на царя на коледарите, което е свързано и с официалното разпускане на коледарската дружина до следващата...Коледа.

Според доц. д-р Галя Лечева от Филиал Силистра при РУ А. Кънчев, споделено миналата година по това време в коментар под публикация във Фейсбук: Според коледарските песни, когато Божият син се родил, го откраднали. Де факто коледарите слизат в Долната земя, за да търсят пеленачето. На 6 януари бебето е кръстено от цар Иван, т.нар. мръсни дни свършват, защото след кръщението светът има нов вселенски господар. Затова дружината на Дане Бане се разпуска - до следващия Игнажден, когато Божа майка ще се замъчи да роди Млада Бога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар