вторник, 28 януари 2020 г.

Постановка по пиеса на нобелов лауреат на сцената на ДКТ Силистра

В средата на месец февруари актьорите на Драматично-куклен театър Силистра ще представят поредната си премиера за настоящия творчески сезон (след класическите пиеси „Бай Ганьо“ и „Зевзеци“) – това е постановката на комедията „Само за мъже” на Дарио ФоЗа новата театрална провокация разговаряме с директора на театъра Златина Станева.

Г-жо Станева, интересно заглавие – „Само за мъже”….
Да, само по себе си заглавието е много провокативно. В общи линии това, което говори то, не е съвсем така. Новото заглавие е една изключително приятна и забавна комедия на ситуациите по италиански.  Надяваме се, че ще изненадаме много нашата публика, която винаги по достойнство е оценявала нашите спектакли. Излизаме от рамките на българската и на балканската драматургияи ще погледнем в едно ново направление, което ще достави наистина ескалация на доброто настроение и удовлетворение.

Кой е в актьорският състав за пиесата?
Този спектакъл за пореден път ще бъде реализиран от актьорите на силистренския театър. Това са добре познатите на публиката Станислав Георгиев, Александър Павлов, Мирослав Петров, Мима Дапкова, Илиана Крушева и Вероника Ханджиева – дебютът на младата актриса, която е в нашия екип от месец октомври.

Какво включва програмата ви от спектакли до края на календарната 2020 година?
Репертоарният план за 2020 година включва две драматични комедии. Едната е на вече споменатия Дарио Фо, а следващата комедия зрителите ни могат да очакват през м. април или най-късно в началото на м. май – това е добре познатото заглавие „Криворазбраната цивилизация” (бел. ред.-най-ярка е екранизацията му в БНТ през 1974 г. с тогавашни звезди на българския театър). Режисьор на този спектакъл ще бъде нашият колега Ивомир Игнатов, известен в театралните среди като клоунът Кени. Той идва от Пловдив, за да направи с нашата трупа също едно много хубаво музикално комедийно представление.

Следват три представления за най-малките ни зрители. В момента работим по материалната част на кукления спектакъл „Не си търси белята”, чиито режисьор ще бъде Живка Донева, дъщерята на Доньо Донев – известен в миналото български художник карикатурист, сценарист и режисьор. Друго представление в куклен план е на режисьора Ивомир Игнатов – става дума за „Новите дрехи на краля” по Ханс Кристиян Андерсен -. Също класика в жанра, и за следващата Нова година идва ред на „Отново е Коледа” – авторски спектакъл с автор и режисьор Ангел Попов.

Тази година ще включим в репертоарната програма драматично представление, само че за деца – „Патиланци” по Ран Босилек. Режисьор на спектакъла ще бъде Невена Митева от Габрово, която преди няколко месеца при нас направи изключително успешно представяне на спектакъла „Зевзеци”. Много често се случва по различни обстоятелства, които не можем да предвидим към настоящия момен,т да се наложат резервни планове.

Как ще определите изминалата 2019 година в творчески план?
Миналата година беше изключително динамична, много успешна и натоварена. Имаме реализирани три много успешни комедии – „Зевзеци” по Чудомир, „Бай Ганьо” по Алеко Константинов и „Вестникар ли” от Иван Вазов. Едно прекрасно куклено представление – „Маша и мечокът” ,и интерактивния образователен спектакъл „Забавно училище”. До този момент сме реализирали 405 представления при 25 000 души публика и само от приходи от билети сме генерирали сумата от 115 118 лв., което е с 25 000 лв. повече спрямо 2018 г.

Мога да изкажа изключително задоволство от финансовите и творческите показатели, от качеството на продукцията и да благодаря на колегите, които работиха изключително интензивно с почти нулево почивно време с много представления за деца и възрастни, и много репетиции. Всичко приключи по план. Лошото е, че колкото и да работим, и да увеличаваме приходите си, разходната част също расте. Това, което успяваме да отчетем като финансови параметри, не е в съзвучие с разходната част, тъй като има увеличение по много пера. Правим и невъзможното, за да работи така, както трябва. Реализирахме няколко успешни турнета със спектакъла „Свекърва” в Пловдив, Челопеч, в село Чавдар. Успяхме да съберем доста позитиви и да представим на високо професионално ниво, както нашия театър, така и нашия град!

Какво е най-важното за усмивката на актьора?
Най-важното за усмивката на актьора е да бъде удовлетворен от драматургията, от режисьорската концепция, от работата си с режисьора, от ролята, която е получил, и не на последно място – от самото заплащане, своя труда! Считам че за момента заплатите, които вземат нашите служители, по никакъв начин не отговарят на труда, който полагат, и на професионализма, който показват. Това е нещо, което се отнася до много институции. Не знам на какво се дължи тази неизчерпаема енергия, която колегите показват и радостта, с която започват всеки нов проект.

Моите наблюдения показват, че са доволни от решенията, които съм взела за подбор на заглавия. Неудовлетворена съм от заплатите, които успяваме да заработим, но надеждата умира последна и се надяваме, че живот и здраве, ще дойдат малко по-добри времена, за да компенсират професионализма и отработените часове с адекватен финансов измерител.

Вашите пожелания….
Към екипа на театъра ще кажа – да са здрави, защото в днешно време човек може да постигне всичко и единствено само, ако е богат на здраве. Същото пожелавам и на нашата публика. Дано все по-често да имат възможността да прекрачват прага на нашия театър, да се радват на продуктите, които създаваме. Да се радват на духовен мир, безгрижно здраве и на едни мирни, благодатни и щастливи бъдни дни!

Интервю на Ирена Маркова в Общинско кабелно радио Силистра

ВЕРСИНАЖ: Постановката е откъс от пиесата на италианския драматург и нобелов лауреат Дарио Фо (1926-2016), начерена „Само за мъже”. Действието се развива през 80-те години в Торино (Италия) и разказва по забавен и комичен начин за вечното съперничество мъже-жени. Това е една история за любовта, брака и изневярата, в която главни герои са един крадец и неговата съпруга, две двойки от различни класи, които бързо разбират, че имат много общо по между си. 

За автора: Дарио Фо е италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор и композитор. Пише комедии в стил ДЕЛ АРТЕ. През 1997 г. получава нобелова награда за литература.Българската публика познава добре неговото творчество (”Отворена брачна двойка”, ”Няма да платим, няма да платим”, ”Марихуаната на мама е най-добра”).

Няма коментари:

Публикуване на коментар