петък, 24 януари 2020 г.

Тутраканско участие в телевизия СКАТ


На 12 януари 2020 г. директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев взе участие на живо живо предаване по телевизия СКАТ в популярното предаване „Прокудени от бащин край“. Той бе гост заедно с Радослав Симеонов - главен експерт в Министерство на отбраната. 

Предаването с водещ на Стоян Райчевски бе посветено на българите бежанци, прогонени от исторически изконни български землища в Тракия, Македония, Западните покрайнини, Северна Добруджа, Мала Азия, за да намерят спасение в пределите на днешна България. Запис на предаването има на страницата на телевизията или в ЮТУБ канала на предаването.

Да припомним, че през 2020 година се навършват 80 години от подписването на Крайовския договор, с който Южна Добруджа се връща на България, и това е един от най-важните моменти в новата история на Българи нашата страна. С него са свързани съдбите на хиляди хора, защото през 1940 г. започват големи миграционни процеси в Добруджа през 40-години на XX век. 

По темата: на 7 септември в град Силистра е изложбата семинар на тема „80 години от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството“ и „140 години от създаването на военните окръжия в България“. Темата, отнасяща се до един премълчаван период от развитието на региона, е разработвана и от други автори, но в различен контекст През последните десетина-петнайсет години това са книгата на доц. д-р Румяна Лебедова „Златна Добруджа в българското етнокултурно пространство”; трилогията „Отвлечени - Прокудени - Преселени” на Момка Чумпилева за периода 1916-1940 г. (съдбите на няколко добруджански семейства); сборникът с разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници”; „С Добруджа в сърцето” на Милка Трендафилова; „Наказания без престъпления“ на Анастасия Якова (Тутракан); „Из лабиринтите на моята памет” на Татяна Тихчева; сборници „Добруджа”; „Три добруджански рода” на Господин Великов и проф. Любомир Пенев; „Историята на село Добротица” на Михаил Жеков и Пламен Петров; няколко краеведски издания на Господин Великов от село Проф. Иширково и др.


Преди две години в Силистра бе открит и паметник, свързан със събитията, вкл. и с тези на Добруджанския фронт при Добруджанската епопея при Тутракан. Други подобни паметници и паметни места (1916-1919) са „Мемориал гробница Шуменци 1916“, в Тутракан, в с. Сребърна, в с. Кайнарджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар