петък, 31 януари 2020 г.

Наесен Народно читалище „Доростол – 1870” празнува 150 г. на читалищното дело в Силистра


В „Областен културен календар за 2020 г. четем: „30 ноември – гр. Силистра: 150 години Народно читалище „Доростол – 1870 – кулминация на тържествата“. За самата програма сигурно ще научим скоро, предвид предстоящото общо събрание на най-голямото читалище в област Силистра. Понастоящем в общината има 23 читалища, от които три са в областния град – другите две са НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Гагарин“ – създадено е през 1966 г., и НЧ „Дръстър“ – от 2012 г.
В материал специално за АРТ Силистра (Фейсбук профил), предоставен от Маргарита Любомирова – председател на Народно читалище „Доростол”, научаваме, че първото читалище е създадено точно 1 септември преди век и половина по инициатива на видния български просветен деец и възрожденец Сава Илиев Доброплодни.
В Силистра негов паметник има на бул. „Македония от 1969 г., а с това име до закриването си през 2010 г. бе и Драматично-куклен театър Силистра. Читалищната обител в крайдунавския град през годините е с  различни имена – от първото име „Надежда, през „Трендафил”, „Родолюбие” (днес така се казва едно от двете читалища в село Айдемир), „Доростол” и „Доростол-1870.
Още в началото, благодарение на будни силистренски интелектуалци, към читалището се разкриват читалня; създадена е и библиотека – по късно Обединена общоградска библиотека, а от 1959 г. тя е самостоятелна културна институция, превърнала се от Универсална в Регионална библиотека, носеща името на Партений Павлович, и вече 60 години е методическо звено за област Силистра; неделно училище, литературен кръжок, хоров съставтеатрална трупа (първото театрално представление е от 1871 г.). Провеждани са вечерни курсове и беседи.
Организираното начало на хоровете пеене в града е дело на  чеха Карел Махан през 1894 г. – 125-ата година на което бе чествана миналата година със специален концерт. Настоящият Смесен хор „Седянка” и съществувалият десетки години Детски хор „Дунавски славеи” (основан е през 1965 г. и действа до 90-те години на миналия век) са негови наследници. От 1910 г. насам са проведени 12 издания на Събор на хоровете от крайдунавските градове – 13-ото предстои тази есен.
Още в първите години на читалището с дарения на заможни силистренци са предоставени самостоятелна сграда и оборудване. През годините то спомага за съхраняване на българските културни традиции, обичаи и популяризиране на българския фолклор. Създава и подкрепя работата на самодейни музикални групи – първото музикално дружество  се нарича „Гайда”, има читалищен хор. Така още в онези години са проведени първото музикално-сценично произведение, оперетни представления (за отбелязване – в града е имало самодейна оперета до края на 70-те години на миналия век).
През последните 30 години се наложиха групи за шлагерни песни и групи за автентичен фолклор, които в момента са редуцирани по организационни, възрастови и финансови причини. В годините на прощъпулника са създадени Духов и Младежки оркестри. В един период създадената историческа сбирка през 1998 г. е била към дейността на читалището (mрез 1943 г. към читалище „Доростол“, с отделен бюджет преминава местният Исторически музей, притежаващ богати археологически сбирки).  В момента в града има самостоятелен Регионален исторически музей с две експозиции – археология и етнография. Отделно – Природо-научен музей „Сребърна“.
В продължение на десетилетия актуална беше т.нар. Детска школа по изкуствата (създадена е през 1959 г.) и в нея е работено с повече от 450 участници в класове по пиано, китара, цигулка, акордеон (действал е и Детски народен оркестър), чужди езици, изобразително изкуство,  балет и др. След 1990 г. повечето от тези дейности се развиват на частни начала или като част от други институции – общината, ОДК, вкл. и към различни читалища – през последните години това са ЦМИ „Мегатон“, Театрално студио „Артистик“, Музикална школа „Великов“, ВС „ДО РЕ МИ“, балетите „Б2“, „Аксел“ и др
Създавани са фолклорни танцови групи, както и Ансамбъл с народен оркестър и хор. АНТП „Силистра“ от 1966 г. – неговата 50-а годишнина беше чествана с голям концерт в салона на Драматичен театър през 2016 г.; в момента главен художествен ръководител е Тихомир Лефтеров, а негови предшественици са Стоил Енчев – основател, и последователно Петър Крумов и Петър Чернев.
През 1977 год. за осъществяване на приемственост в творческата дейност на Ансамбъл „Силистра“ е създаден Детски фолклорен ансамбъл „Добруджанче“ с гл. художествен ръководител Иван Иванов (първо е към някогашния Пионерски дом към ДКМС). Негови представители на два пъти участват в сурвакарски прояви на национално ниво – по времето Тодор Живков като държавен глава и на Петър Стоянов като президент на страната. Съставът е гостувал успешно в Япония и в други страни (Русия, Турция, Румъния, Унгария, Германия, Франция, Кипър). В Момента ДФФ „Добруджанче“ е дейност към ансамбъла. 
Благодарение на тази детска формация тогава с ръководител Йордан Филипов, от 1994 г. в Силистра се провежда един от първите по рода си у нас детски танцови фестивали, наричан „Утрешния мир започва с днешното приятелство“. В първите години той е под егидата на президента на страната (за второто му издание гостува тогавашният президент Жельо Желев, като с негово участие един от концертите бе предаван пряко по Ефир 2 на Българска национална телевизия), а после премина под патронажа на кмета на община Силистра.
Към читалище „Доростол“ през 1959 г. са поставени основите на самодеен куклен театър с ателиета, кукловоди, спектакли , които са представяни не само в Силистра, но и в Дулово, Иширково, Русе, Варна, София,  чужбина. Не случайно в Силистра професионален куклен театър има от десетилетия насам (от 1981 г.), организиран в продължение на години е и кукленият фестивал „Ян Бибиян“, който имаше и международен статут. През 1960 год. по случай 90-годишнината му Читалище „Доростол“ е обявено за „Образцово“ и получава висока държавна награда – орден „Кирил и Методий“ (I степен). През 2010 г., в съответствие със Закона за народните читалища е приет нов Устав и читалището се преименува в „Доростол-1870 г.”.
През 2019 г. читалището поддържа дейността на любителски формации, школи и клубни форми: Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра”; Смесен хор „Седянка”; Театрална трупа „Коломбина” и Детско театрално студио; Вокални групи за стари градски и шлагерни песни „Ретро“, „Златна eсен”, „Чар”, „ВГ „Интер” и дует „Обич” (на основата на някои от тях започта фестивалът Дунавски спомени”, организиран от община Силистра); Групи за автентичен фолклор „Добруджа, „Златен клас и „Добруджански славей; Детска школа по изкуства – групи за обучение по пиано, народни инструменти и цигулка; Младежка рок група,  и рок групи „Дивите лебеди”, „Интензивен сектор” (тяхна е заслугата за двете поредни издания за рок вечерите за Първа пролет в Силистра); Балетна школа „Лиденс”, Клуб „Доджо карате”; Фото клуб „Латерна магика”. Провеждат се курсове по народни танци, спортни танци, математика, български език и литература. От 2019 г. към читалището работят клубове по шахмат,  зумба и фитнес.

Художествените състави на читалището участват в традиционните местни културни прояви и фестивали, в престижни национални и международни фестивали, с което защитават достойно българските традиции любителските формации и читалищната дейност. Понастоящем читалище „Доростол-1870г” продължава да популяризира добрите традиции за културно-просветна дейност: в партньорство с община Силистра – домакинство на Събор на хоровете от крайдунавските градове; домакинство на фестивал на патриотичната песен „Песен за България”; и участие в Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”. Читалището е организатор на самостоятелни програми и концерти с наименования „Изкуство за толерантност” „Фолклорна дъга”, „Коледа в Добруджа”; провежда театрални спектакли и фолклорни програми в област Силистра и страната.
Партньор е също за младежки сцени, курсове по народни танци, детски театрални спектакли, училищни концертни прояви, образователни музикални програми, читалня, курсове за деца, ученици и възрастни граждани, телевизионни предавания. С всичко това от основаването на предшественика си и до днес Народно читалище „Доростол-1870“ доказва, че е институция – културен център, съхраняващ и развиващ българските възрожденски традиции и култура.


Няма коментари:

Публикуване на коментар