понеделник, 6 януари 2020 г.

Възпоменание на рождения ден на Христо Ботев в с. Проф. Иширково

Назаем от профила на Кметство Проф. Иширково: "Христо Ботев е уникално съчетание на мисъл, слово и дела, при което героичните думи се превръщат в героични дела и обратно. Заветът на Ботев е: тъждество на думи и дела. Това е човек и живот за пример".
На 6 януари т.г. се навършиха 172 години от рождението на великия български революционер и борец за национално освобождение, жителите и гостите на село Професор Иширково по традиция почетоха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на селото. Паметници на видния калоферовец в област Силистра има в Алфатар, Тутракан и в други населени места, като Инициативен комитет за изграждане на подобен има и в град Силистра. 
Цели 13 читалища в област са „кръстени“ на поета революционер. Създавани са в различни години, но явно сред самодейците в няколко общини има преклонение пред таланта, подвига и саможертвата на калофереца. Иначе няма как да си обясним, че е предпочетен едновременно в Българка, Главиница, Дичево, Зафирово, Зебил, Белица, Окорш, Грънчарово, Секулово, Паисиево, Поройно, Колобър и Руйно. 
На практика само в някои от общините  авторът на вечни възрожденски стихове не е почетен с патронаж над духовна обител. За сметка на това обаче има три училища в областта (Тутракан, Паисиево и Алфатар), носещи името Ботйово. Плюс един патриотичен клуб – в Силистра. Национален музей има в Калофер.

Според публикация в сайта www.uspelite.bg, до 2016 г. в България са познати 135 паметника на Васил Левски. Имайки предвид огромната ни почит към него, това число изглежда напълно логично. Нещото, което ме учуди е броят на паметниците на Дякона извън граница. И той е впечатляващ – 24, като най-много има в САЩ, Молдова, Сърбия и Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар