сряда, 22 януари 2020 г.

Патриотично сдружение от Балчик дари книги и списания в Силистра

В град Силистра пристигнаха първите три броя на сп. „Форум“, издание на Сдружение „Българско наследство“ с директор Маруся Костова, главен редактор на в. „Балчишки телеграф“ в град Балчик. Екип на сдружението наскоро бе в крайдунавския град – в групата бяха още Росица Шалтева – секретар на Сдружението, и членовете му Ивелин Костов и Валентин Шалтев – художник, който от 12 г. прави  в Балчик пленера „Европейски хоризонти“. В крайдунавския град делегацията се срещна със стари свои познайници (журналисти, краеведи, етнолози, преподаватели и филателисти) – партньори в начинанието Форум „Българско наследство“, който стана факт миналата година за пети път. Проведен бе разговор и с Димитър Кулев – председател на Група на СБХ в Силистра, за да се влезе в общшуване в името на бъдещи общи проекти. Гостите похвалиха Художествена галерия Силистра за разкошната й постоянна експозиция и пожелаха нови откупки и дарения за обогатяване на фонда й. 

Проведена бе беседа с д-р Йордан Касабов – етнолог, и Христо Христов – секретар на Филателно дружество „Димитър Дончев“, които м.г. участваха в юбилейното издание на форума „Българска наследство“. Колкото до 6-ия Форум „Българско наследство“, то той е планиран за периода 27-29 август 2020 г., като през първия ден са конференциите за Г. С. Раковски и за етнологията на българите, а вечерта е официалното откриване. На 28 август е традиционният фолклорен конкурс с участие и на състави от Бесарабия – Украйна и Молдова – с класация и с награди. На 29 август са литературната дискусия, представянето на бр. 5 на сп. Форум и гала вечерта с награждаване. В предварителен план бяха направени уговорки и с доц. д-р Румяна Лебедова по тема, свързана с Крайовския мирен договор, от който се навършват 80 години.

От името на Сдружението г-жа Костова връчи поздравителен адрес на пиара на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев по случай неговата 60-годишнина и в името на плодотворното сътрудничество между Балчик и Силистра при организацията и провеждането на Форума. Културната делегация от Балчик обърна специално внимание на временната изложба Поканата - памет и спомен“, тъй като г-жа Костова - директор на научната и културна проява в черноморския град, има намерение да я представи в Балчик по време на следващия „Форум“.

В подарените екземпляри от списанието, което е от магазинен тип, чиито първи три екземпляра за три поредни години ще бъдат подарени на Регионалната библиотека,  има статии с различно съдържание, сред които и на автори от няколко научни и обществени сфери. Там намираме интервю с академик Георги Марков с посланието „Надявам се, че ще станем една истинска европейска държава“. Проф. Иван Стоянов – историк от Велико Търново, е с разработка за българското национално знаме още в първия брой от 2016 г. Колегата му проф. Калчо Калчев – „Фактори, обуславящи румънските аспирации към Южна Добруджа“, „Българо-турското „братство по оръжие“ на Добруджанския фронт през 1916 г.“, „180 г. от рождението на Васил Левски (през погледа на двама професори от Велико Търново)“.

От Молдова и Украйна – проф. Николай Червенков – за връзките на Левски с тези страни. И пак за Апостола от доц. Елена Рацеева – „Символно значение на образа на Васил Левски в самосъзнанието на българи от Република Молдова“. Серията за карловчанина продължава с доц. Ивайло Христов – „Универсалните послания на Васил Левски“. Дора Чаушева – директор на музея на Левски в Карлово: „Истини и неистини за Васил Левски“.


Краеведът от Добрич Людмил Бешков – „Добруджа – белязаната карта в политическия покер на Балканите“. Юлита Христова от Балчик е с темата „Вечната актуалност на българските народни поговорки“. Христина Панайотова – „Непознатият Борис Караджа“ (румънски скулптор от български произход). Академик Ангел Гълъбов – „Популационна генетика на българите“. Силно е присъствието на българи от съседни страни, като д-р Иван Думника – Молдова – „Българските колонии в Бесарабия (1774-1856)“; Женя Андреева: „Голям Буялък – две села с едно и също име, но в две държави“.

Във фонда на силистренската библиотека ще постъпят и книги, дарени от Сдружение „Българско наследство“: „Шуменски възрожденци в румънските княжества през 18 и 19 в.“, „Стефан Дуньов“ (двете творби са на българи от Румъния). Бесарабско е съдържанието на други няколко книги: „Към съвременната българска поезия в Бесарабия и Таврия“, „Селища с българско население в Северозападния Буджак“ и четвърти том с разкази „Буджакско всекидневие“, издадени на български език в Кишинев, Молдова.






Няма коментари:

Публикуване на коментар