петък, 31 януари 2020 г.

Изложба на носии сравнява стари "тоалети" на българи и румънци

В профила във Фейсбук "Исторически музей Тутракан" четем покана със срледното съдържание: "По какво си приличаме и по какво се различаваме, какво ни обединява и кое ни раздалечава с румънските жители на дунавското селце Кирнодж? Отговорите ще откриете във временната експозиция, представена от Аурелиян Котобан, румънски изследовател и краевед (докторант към РУ), на 10 февруари от 13,30 часа в Изложбената зала на Исторически музей Тутракан".

През м. октомври м.г. в една от залите на Филиал Силистра към Русенски университет „Ангел Кънчев” бе проведена Академична дискусионна сесия на тема „Културата има значение! – трансгранично сътрудничество за управление на културно-историческото наследство”, в която се включи и г-н Котобан, началник на тамошната поща, който обясни как е възможно с активно общуване между българските и румънските общности да се осигурява гостуване, оттам и посетители в музеите, а и в търговските и кулинарните заведения. 

Господинът, който се обучава в силистренския Център за продължаващо обучение, е автор и на книги, една от които се отнася за ортодоксалните православни центрове от двете страни на река Дунав в България и в Румъния.

В същия ден гостът от Румъния ще бъде сред участниците в празника на православния храм "Св. Харалампий" в село Варненци, където литургията ще бъде отслужена от Русенския митрополит Наум. Няма друга църква със същото име  в Русенска и в съседната й Доростолска епархия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар