вторник, 28 януари 2020 г.

СБЖ с дискусия за свободата на словото и медийната регулация

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от основно значение за демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”
Пред сайта на СБЖ (www.sbj-bg.eu) Тодорова заяви:
„Силно сме разтревожени от състоянието на медийната среда и медийната регулация в България. Както журналистическата гилдия, така и цялото ни общество с повишено внимание проследи избора на нов генерален директор на Българското национално радио от Съвета за електронни медии. Коментарите са много. Имаше и безпокойства, и възражения, изразени още при допускане и недопускане на определени кандидати от СЕМ. Прозрачността в дейността на медийния регулатор, както и компетентността му, остават под въпрос“.
УС на СБЖ вече е взел решение да провеждане още през месец февруари т. г. на широка и представителна обществена дискусия за свободата на словото и правата на журналистите. Защитата на тези два носещи демократични стълба са акцентите и в предложенията на СБЖ за законодателни промени, които сме внесли за разглеждане в Комисията по културата и медиите в НС още през месец юни 2017 г. Уви, те и до ден-днешен не са придвижени. 
Колегията в страната е призована за активно включване в дискусията за отстояване на достоен живот като граждани, на практика невъзможен без истината, идваща до нас, благодарение на свободата на словото и без независим и честен журналистически труд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар