понеделник, 27 януари 2020 г.

От 23 години в Силистра има обучение за висше образование


Чрез Фейсбук от доц. д-р Илиана Горанова, дългогодишен директор на Полувисш институт за подготовка на учители Силистра: 

Разбира се, това се споделя...27 януари 1997 - пак беше слънчево, пак беше студено, пак нямаше сняг...


Регионална библиотека Силистра, 
в. Спектър Силистра, 1997
Измежду 50 института за полувисше образование (така се наричаха) тогавашният министър на образованието акад. Илчо Димитров дойде в Силистра, за да прочете Постановлението на МС за преобразуване на институтите и колежите...Още помня репликата му: ,Знаете ли колко много работа Ви предстои?. Не помня какво съм му отговорила... Съжалявам, че този ден го помним малцина...Висшето образование в Силистра започва от този ден...Преди години на този ден гърмяхме шампанско...“.

Регионална библиотека Силистра,
в. Силистра плюс, 1997

На практика от 23 години насам в Силистра имаме Филиал Силистра, част от Русенски университет „Ангел Кънчев“ с обучение в две направления - педагогическо и инженерно, редовна и задочна форми, както и на докторанти.

И за отбелязване: тази година се навършват 130 години на педагогическото образование в Силистра - за негово началото свидетелства плоча, монтирана преди няколко десетилетия на едно от крилата на сградата на днешната Художествена галерия. През 2011 г. бе чествана 120-ата година с изложба и с книга с историята за изминалото време. През 2021 г. стават 50 години от основаването на Педагогическия институт - в онези години един от няколко в страната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар