сряда, 22 януари 2020 г.

Светла АНГЕЛОВА, директор на РБ „Партений Павлович“ Силистра: През 2020 година ще проведем голям брой културни и образователни инициативи



В заемните служби на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра са постъпили нови 366 книги. Те са първата част от общо 2 412 т., които са закупени по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Новите заглавия са в каталога на библиотеката (http://213.91.132.248/abnb) и на сайта в раздела за нови книги в сайта на библиотеката.
За новите книги и за дейността на културната институция разговаряме с директора на регионалната библиотека в Силистра Светла Ангелова, която е на поста след конкурс, спечелен през есента на 2019 г.
Г-жо Ангелова, можем да кажем, че новата година започва с добри новини – в библиотеката има нови книги за читателската аудитория…
Регионална библиотека „Партений Павлович” гр. Силистра участва в проекти на Министерство на културата за финансово подпомагане на библиотеките от 2006 г. През м. октомври 2019 г. за пореден път Библиотеката взе участие в обявената конкурсна сесия.

В началото на м. декември Министерство на културата публикува резултатите от конкурсната сесия, според които е одобрено проектното ни предложение за 1 250 заглавия на стойност 21 968,14 лв., от които финансовата подкрепа от страна на Министерството е в размер на 19 771,33 лв., а останалите 2 196,81 лв. се осигуряват от нашия бюджет.

Набавените 2 412 книги ни позволиха  да покрием изискванията на Стандарта за библиотечно-библиографско обслужване, тъй като бюджетните средства на Библиотеката все още не са достатъчни за това.

Надяваме се и на по-нататъшно ползотворно сътрудничество.
Благодарение на тези проекти статистиката за миналата година сочи, че Регионалната библиотека има ръст над 8% както на читатели, така и на заети материали. Културната институция се посещава от хора от всички възрасти. Не мога да кажа, че някоя от категориите преобладава. Стараем се да поддържаме баланс както у читателите деца и средношколци, така и сред активно работещите и хората, които са пенсионери, и имат повече време за библиотеката. Мисля че и трите категории по възраст читатели са добре представени и библиотеката и можем да откликваме на техните потребности от новонабавена литература.

На 23 януари в библиотеката предстои награждаването на инициативата „Читател на годината“...
„Читател на годината 2019” организираме за пръв път в Силистра.

Кампанията се провежда от няколко години по идея на Столична библиотека и има за цел да насърчава четенето сред всички възрасти.
Това е и първото събитие за нас от настоящата година, което насочва вниманието към четенето, книгите и читателите. Ще поздравим читателите, прочели най-много книги през изминалата година, и ще отбележим най-четените автори от силистренските читатели.
Регионалната библиотека работи по проекти….

Много са културните и образователните инициативи, които ще реализираме през 2020 година – срещи с творци, с издатели, изложби, конкурси, беседи, уроци, летни читални. Ще организираме отново Маратон на четенето, Национална библиотечна седмица, Седмица на четенето.

През настоящата година ще честваме една забележителна годишнина – 150 години библиотечно дело в Силистра (бел. ред – тази година същата възраст ще отбележи и първото читалище в Силистра, чийто наследник е НЧ „Доростол“; век и половина отброяват също театралното дело и Дунавски парк Силистра).

Нашата юбилейна програма ще включи събития, разкриващи богатството на нашия фонд и много инициативи, насочени към различни аудитории.

Стремежът ни е да продължим да работим за утвърждаването на нашата институция като културен, образователен и информационен център, които участва активно в духовния живот на града и областта в партньорство със сродни културни институции. Мога само да загатна за една малка част от културната програма през м. февруари: две изложби на първия етаж във фоайето на библиотеката – „Одежди и мартеници – вълшебства и багри” – на Виктория Денева и Кристина Джерманска (7 февруари), „Дунавски приказки” – залези и изгреви (20 февруари). На втория етаж ще бъде изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Дора Габе.

Предстои ученически конкурс за есе и рисунка на тема „Чиста природа за по-добро бъдеще”, организиран  от нас. Инициативата е с подкрепата на евродепутата Емил Радев, който в качеството си на посланик на библиотеките в Европейския парламент за поредна година насърчава малките творци и осигурява награди за победителите. Всеки, който желае, може да се запознае с регламента на конкурса на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката. Срокът е до 20 март.
За децата в средата на м. февруари ще стартира Национална награда „Бисерче вълшебно“. Учредена е през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Името й идва от приказката „Пук!“ на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче, което прави хората по-добри. Организатор е Фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Гласуването за съвременни детски книги е онлайн и е в началото на всяка календарна година. Номинираните заглавия са сред най-добрите издателски проекти за изминалата календарна година.
С гордост мога да заявя, че силистренските деца са много активни, защото по брой гласувания ние сме държали винаги първите места.

Продължава също така и работата ни по проекта „Библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан“, където нашите потребители могат да получат осведоменост в областта на здравните услуги и на транспорта в регион Силистра.
А за най-малките читатели предлагаме с предварително записване курс по програмиране на робота Финч – малък робот, предназначен да вдъхновява и да забавлява учениците в техните първи стъпки в програмирането. Не е нужна предварителна подготовка и познания по език за програмиране, тъй като програмите се изграждат с помощта на шарени блокчета, подобно на За нашите читатели над 65 години библиотеката организира курсове по компютърна грамотност.

Коя е най-търсената литература от читателите?
Най-четените книги в детския отдел за 2019 година са наполовина български и чужди автори: „Български исторически приказки и легенди” на Любомир Николов, „Кико без крила” на Радостина Николова, „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева, Валери Петров, Иван Вазов, Алеко Константинов. А от чуждите автори – „Принцът и просякът”, „Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен, Джани Родари, Астрид Линдгрен.

В отдела за книгозаемане класацията води книгата на Мария Лалева „Живот в скалите”, следват Даниел Стийл „Срещи в бурята”, Джефри Арчър „Хрониките на Клифтън”, Венета Райкова „Инсомния”, следвани от Джон Гришам, Дан Браун, Георги Господинов и др.

Предстоят ли безплатни регистрации?
Дни на отворени врати в РБ „Партений Павлович” за 2020 година ще имаме на 10 февруари във връзка с Дена на освобождението на Силистра от османско владичество; на 13 май в рамките на Национална библиотечна седмица; на 30 октомври в навечерието на Ден на народните будители.

Цените на нашите регистрации са символични за 12 месеца: за деца, студенти и пенсионери е 2 лв., а за работещи е 6 лв.

Какви са вашите пожелания в началото на новата година?
Имам нова визия за библиотеката, защото директорската ми позиция ми дава възможност за един по-широк поглед, който обединява различни гледни точки. Библиотечният екип се състои от дългогодишни библиотекари, доказали професионализма си през годините, и от млади колеги, сега започващи трудовия си път. Това съчетание на опит, умения и идеи на колегите с по-голям опит и с ентусиазма на младите колеги ще ни помогне да развиваме библиотеката като информационен център, образователно пространство и център на съвременни технологии. Имаме желанието в библиотеката да влязат като наши читатели и потребители от различни групи, които да се чувстват добре при нас.

Искам да завърша с едно четиристишието на българския поет и писател Валери Петров от приказката „ПУК!“: „Свети във морето на детските игри бисерче, което ни прави по-добри...“. Моето пожелание е да сме здрави и добри!

Интервю на Ирена Маркова за Общинско кабелно радио Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар