петък, 24 януари 2020 г.

Телевизиите с предавания и репортажи за Тутракан

БНТ с репортаж за тутраканския Музей на Дунавския риболов и лодкостроене

Текст и снимка: Исторически музей Тутракан
През седмицата екип на Българска национална телевизия засне една от водещите забележителности на гр. Тутракан - Музей на Дунавския иболов и лодкостроене, научаваме от профила във Фейсбук на Историческия музей Тутракан. 
За предаването „10 хиляди крачки“ (този епизод ще бъде излъчен на 3.02. от 21.15 ч. по БНТ 2) главният уредник Величко Атанасов представя сградата, експозицията и разказва увлекателни истории, свързани с развитието на риболова и лодкостроенето от древността до нашето съвремие. Предаването, в което тутраканската туристическа перла влиза, се излъчва всяка делнична вечер и представя градски забележителности, както и забравени истории от миналото на различни градове. 
През годините от своето откриване през 1974 г. до днес музеят - единствен по рода си по поречието на Дунав, се утвърди като визитна картичка на Тутракан и като една от туристическите атракции на града. В предаването е представен също един уникален обект - Архитектурен комплекс „Рибарска махала“ с аниматор Ани Монева.


Тутраканско участие в телевизия СКАТ


На 12 януари 2020 г. директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев взе участие на живо живо предаване по телевизия СКАТ в популярното предаване „Прокудени от бащин край“. Той бе гост заедно с Радослав Симеонов - главен експерт в Министерство на отбраната. 

Предаването с водещ на Стоян Райчевски бе посветено на българите бежанци, прогонени от исторически изконни български землища в Тракия, Македония, Западните покрайнини, Северна Добруджа, Мала Азия, за да намерят спасение в пределите на днешна България. Запис на предаването има на страницата на телевизията или в ЮТУБ канала на предаването.


Да припомним, че през 2020 година се навършват 80 години от подписването на Крайовския договор, с който Южна Добруджа се връща на България, и това е един от най-важните моменти в новата история на Българи нашата страна. С него са свързани съдбите на хиляди хора, защото през 1940 г. започват големи миграционни процеси в Добруджа през 40-години на XX век. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар