понеделник, 26 март 2018 г.

Ученици от Силистра драматизираха филм за Ботев


Ученици от пети и шести клас на ОУ Св. св. Кирил и Методий” Силистра, които през тази учебна година учат в сградата на закритото училище „Юрий Гагаринпредставиха драматизацията „Свобода или смърт” по откъси от едноименния филм на Никола Корабов, съобщи редколегията на училищния вестник, един от малкото по рода си сред училищата в област Силистра. 

Групата ентусиасти се втурнаха в амбициозното начинание, не за да демонстрира или усъвършенства артистични умения, а става дума за опит за доближаване до Ботевия свят, за да бъдат чути неговите последни думи и мисли на поет революционер. А и да младите актьори да подишат въздуха на Ботевите пътеки; да чуят вятъра на вярата, съмнението и безверието, което кара 120 момчета да прекрачат в сърцето на България и в недрата на Вселената.

Ценното в това, което децата направиха под ръководството на своите учители Стоянка Димитрова и Грациела Солакова, е не толкова в самото представление, колкото в това, че сами търсеха, обсъждаха, опитваха, отхвърляха и отново се връщаха, докато намерят верните тон и жест към всяка сцена. 

За да разберат. За да почувстват. За да научат колко бързо е посивяла брадата на Ботев в последните му дни, как са му стискали ботушите, защото са били гласени за друг. Научиха много и за себе си. И предадоха наученото на публиката, която беше се събрала на импровизирана сцена в училището и която се пренесе там...де буря кърши клонове и сабя ги свива на венец. 

Венец до венец  - това ще се случва в тази година, посветена на Ботев. Ние, учениците и учителите, носещо имената на светитя братя просветители, положихме вече нашия венец от думи пред олтара на саможертвата - за да не забравяме и да се връщаме – там, откъдето сме тръгнали. И там, където  ...вълците ближат лютите рани на героите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар