четвъртък, 22 март 2018 г.

Паметник в цял ръст на художника Бедиг Бедросян ще стои пред ХГ Силистра


В Зала 13 на Художествена галерия Силистра бе обсъдено предстоящото аранжиране пред сградата й – архитектурен символ на града, на паметник на Бедиг Бедросян – един от най-значимите български художници от средата на ХХ век, ярък представител на арменската общност в Силистра и в страната.

С участието на представители на местното самоуправление - кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и на председателя на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, на нашия съгражданин проф. Ангел Станев – скулптор и академичен преподавател, на неговия колега Йордан Колев – директор на ХГ Силистра, както и на архимандрит Исаак Бедросян –  архиерей на Арменската епархия в България, стана обсъждането на идеята проф. Георги Чапкънов – Чапа (той с най-голямо вълнение също участва във форума). Предстои по негов проект да бъде изготвен паметник, който т.г. ще бъде открит за Деня на Силистра – 14 септември.

Над 600 са платната, вкл. пейзажи от крайдунавския град, където е роден през 1912 г., са останали след смъртта на художника през 1989 г. Става дума за живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи – всички те в многообразие от теми и сюжети в запомнящи се композиции.


През м. юли 2016 г. изложбата „Пристани“, като част от проекта „Земя между реката и морето“, бе показана в Софийска градска художествена галерия. Негови творби бяха и в Националната галерия на Република Армения (м. юни 2017 г.), а картини на художника притежава и галерията в Силистра. В изложбата за пръв път бяха видяни и уникални иконописи, дело на художника, намиращи се в най-стария у нас арменски апостоличен храм „Св. Богородица“ (Сурп Аствадзадзин“), който е на близо 400 години и е в Силистра. 

При откриването й Негово светейшество Исаак Бедросян – духовен водач на арменците в България, бе заявил: „Да бъде благословено начинанието Ви. Творчеството на художника Бедиг Бедросян трябва да стигне до Армения така, както всеки човек има необходимост поне веднъж в живота си да отиде там“. Своеобразно продължение на тогавашната му изява бе дадения от него благослов за бъдещия паметник в името на приятелството между арменци и българи.

Племенникът на художника от арменски произход Кеворк Крикорян, който по визитна картичка е официален представител за България на Фондация за развитие на Армения и е председател на Сдружение „Арарат“ Варна, бе преди време инициатор за пътуващата изложба на своя именит родственик в рамките на платформата „Родова памет“, както и в момента стои в основата на организацията на изграждания паметник. Чрез постамента в цял ръст на художника с палитра пред фигурата му се насища културната атмосфера пред Художествената галерия в Силистра, една от най-богатите извън големите градове в България, тъй като притежава над 1 500 картини.





Няма коментари:

Публикуване на коментар