петък, 16 март 2018 г.

Три медала за две самбистки от СКЕ „Багаин“ Силистра


В град Сливен с участието на 4-ма състезатели на СКЕ „Багаин“ Силистра с президент Неделчо Цветков бе проведен лично-отборен държавен шампионат по самбо (до 18 г. и до 20 г.) с участието на целия национален елит. За отбелязване – всички шампиони ще бъдат поканени да участват на европейско първенство на 12 април. В първия ден трима силистренци участваха в схватките, като бе достигнато до един бронзов медал. 

Негов носител е Йоанна Великова (кат. 48 кг), която можеше да достигне и до финала, ако не бе пропуснала да победи в първата среща бъдещата шампионка. Срещу нея тя поведе убедително с 4:0, но впоследствие позволи да бъде изравнен резултатът, а в този вид единоборства при реми победител е спечелилият последната точка. Йоанна се добра до медал със същия цвят и във втория ден в същата категория, но при 20-годишните.

За разлика от нея Гергана Златева не успя в надпреварата в първия ден (до 18 г.), но при девойките (20 г.) състезанията при които бяха на втория ден, тя се представи изключително успешно, тъй като игра на финал и взе сребро в кат. 52 кг. Добро представяне на Денис Кямилов в кат. 65 кг (18 г.) и Теодор Попов в кат. 82 кг. (20 г.).

За отбелязване е, че и двете момичета медалистки са ученички в СУ „Дръстър“ Силистра, което е единствено по рода си в областта. Благодарение на взаимодействието между клубната дейност, училищната програма и помощта на община Силистра стават възможни успехите на СКЕ „Багаин“. 

Неделчо Цветков припомни и за други скорошни успехи на негови възпитаници: Шанди Вахидов е със сребърен медал на ДЛШ по джудо в кат. 66 кг. при юношите младша възраст, а Велислав Костов е на 5 място в кат. 55 кг.


Практиката показва, че системата за финансиране по резултати към спортното министерство не позволява на малките клубове да достигат до субсидиите, а силистренският клуб втора поредна година не е допуснат и до проектите за масов спорт. 

За радост все още се намират и благодетели, които дават рамо на най-добрите ни състезатели по джудо (да припомним, че тази година се навършват 45 години от неговото организирано навлизане в Силистра - отделно се навършват 25 години на СКЕ „Багаин“), самбо, борба и др. традиционни за страната и региона спортове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар