събота, 17 март 2018 г.

Празник „Невруз” в Брадвари




СНЦ „Джем Брадвари” и НЧ „Заря” с участието на община Силистра и кметство Брадвари проведоха четвъртото издание на празника „Невруз”, който е част от Областен културен календар. Местните читалищни самодейки под съпровод на необикновения инструмент саз единствени представиха магнетичния ритуален танц „Сема(х)”, който е познат от векове. 
Майстори на саз от селата Черник и Водно от община Дулово също подкрепиха с ритуална музика празника. За доброто настроение на присъстващите се постараха с пролетни танци и с български народни стъпки представителите на Танцов състав „Брадварче”, които са от местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
В тържеството на алианите, посветено на пролетното равноденствие, участва областният управител Ивелин Статев, който поздрави организаторите и участниците, както мюфтиите на Варна, Добрич и Силистра, включително и гостите от Република Турция – от Истанбул, Чорлу, Ескишехир и др. – представители на тамошни алиански общности. Представен бе и поздравителен адрес от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който също подкрепя празника.
Поздравления поднесоха също кметът на селото Мартин Караджов, областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, който е и спомоществовател на проявата, Йордан Касабов – д-р по етнология, бивш кмет на село Брадвари, както и водачи на алиански групи от южната ни съседка.
Сема е ритуален танц, който се изпълнява с мистични и естетически движения на тялото в ритмична хармония. Съществуват вариации в общностите на алевитите и бекташите, отличаващи се със специфични музикални характеристики и определени ритмични структури. 

Танцът се изпълнява от мъже и жени, рамо до рамо. Основан е на концепцията за единството с Бога, като част от естествения цикъл: хората идват от Бога и се връщат при него.
Невруз-ът е „Нов  ден” по стара традиция от епохата на Месопотамия. Това е първият ден от пролетта и е начало на новата година в редица календари. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие на 21 март. 

Невруз е сред малкото празници по света, почитани от различни религиозни общности. Сред провежданите ритуали е т.нар. прескачане на огън за здраве, каквото се прави на Сирница както при българите, така и при руснаците в празника „Масленица”. 
Според публикация на сайта на в. „Силистренски бряг”: „През 2009 година ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен празник”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар