сряда, 28 март 2018 г.

Млад автор представи в Силистра завръщането към себе си с поход по Ел Камино


На 27 март в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” бе литературната среща с младия автор – чирпанлията Тихомир Иванов, който представи пред силистренската публика дебютната си книга Камино: Пътят на завръщането.  

Гостът е на 33 години и е извършил своя поход към...себе си, крачейки месец по маркираните със знака на жълтата мида пътища на Испания през есента на 2013 г. По този начин - тръгвайки от Ватикана и стигайки до Сантяго де Компостела (786 км), е успял да направи от раз две от трите важни за християните поклонения (третото е хаджилъкът в Израел).

Камино де Сантяго или „пътят” е древна поклонническа мрежа от пътища, чиято крайна точка е катедралата в Сантяго де Компостела. Най-популярният от тях е т.н. френски маршрут с начало във Франция – Сан Жан Пиер дьо Пор (Saint Jean Pied de Port). После пътят преминава през Пиринеите и по цялото протежение на северна Испания, докато стигне до крайната си точка...океана. Съществуват и други маршрути - Северен, Английски, Португалския и др.


Авторът, който има близо 10-годишен опит в голяма национална телевизия, включително и в екипи, подготвящи т.нар. шоу формати ( „Това го знае всяко хлапе“, „Биг Брадър“, „Денсинг старс“ и т.н.), впечатли аудиторията с въздълъг и криволичещ като планинска пътека, но разнообразен по съдържание и внушения непринуден разказ за поклонническото си пътешествие по популярния в цял свят маршрут в Испания. 

Той представи личното си житейско пътешествие в необятния свят на самопознанието, самоусъвършенстването на духа и личностното израстване. С един от акцентите - няма невъзможни мечти, има нереализирани мечти. В книгата, която е романизиран пътепис, е резултат от личното преживяване и духовното осмисляне на нейния автор.

Какво казва писателят за творбата си: „Книга на три равнища е „Камино: Пътят на завръщането”. Първият пласт е Камино с всичко, което може да предложи на поклонниците - пътеписната част в творбата. На втори план излизат личният път и житейската ми история. Разголвам душата си, егото си, търсейки себе си и показвам модела, по който съм го постигнал. Но най-ценно е третото равнище, което разкрива мотивацията ми да напиша книгата: това са личните преживявания и осъзнавания на читателя, който през физическото и духовно приключение на Камино ще има възможността да пътешества метафорично не само по пътеките и селищата на слънчева Испания, но и ще открие истини за себе си.”

И още от Цветана Игнатова (чрез профила във Фейсбук): Всяка година около 300 000 души от цял свят изминават различните маршрути на Ел Камино. Авторът достига до точката Финистера (на океана), наречена „край на света” – една метафора за мястото, където небето и земята се сливат и повече не може да се продължи. 

Пътят съществува от 11 века и е отражение на звездния Млечен път на звездите, един път към себе си. Авторът сподели, че тръгнал с една раница, пълна със страхове, много бариери и защити. По време на пътуването постепенно се разтоварил от този тежък „багаж”, преодолявайки противоречието между свободата на духа и контрола на съзнанието. 
„И разбираш, че имаш нужда от много малко, за да живееш и да си благодарен”, сподели Тихомир Иванов. Пътува сам и среща различни хора – огледало на неговите мисли и духовни преживявания. Там научава своите уроци за цял живот. „Камино увлича! Камино вълнува! Камино е учене чрез преживяване, което пречиства травмите на клетъчно ниво”, разказа гостът пред силистренци. 
Достигането до финала на Пътя е преклонение пред самия себе си. Неговата книга е съчетание от задъхан пътепис и дълбинен душепис с 365 страници, с обозначачени километри на всяка страница до Сантяго де Компостела, с интересни снимки от Камино. Дарина Цветкова е редактор на книгата, издадена от Издателска къща „Кибеа”. По време на пътуването, което му е струвало около 800 евро, се е чувствал благословен, намирайки знаци по Пътя, отговори на много въпроси и пречистване на болката.
За книгата: тя е експериментален литературно-хибриден жанр с черти на остър психологически пътепис, докосващ читателя с оголения нерв на една страстно жадувана духовна трансформация. 

Буен Камино! (На добър път!), читателю!


Няма коментари:

Публикуване на коментар