понеделник, 26 март 2018 г.

Трилогията „Прокудени” на Момка Чумпилева от Силистра излезе в обща книга

Издателство Игъл 
Силистра отпечата трилогията Прокудени на Момка Чумпилева, включваща книгите Отвлечени
ОтстъпенПреселени". 


На практика това е тяхно второ издание, но в общо тяло с 421 страници. В голяма степен трилогията ще достигне до читателите благодарение съдействието на на проф. д-р Иван Гаврилов, началник на Клиника по гръдна хирургия към УСБАЛ София - онкология БАД; както още на спомоществователството на силистренеца с бизнес в София Димитър Димитров. 

С надеждата, че при разпространението на тритомника ще се намерят и други хора с патриотично сърце, за да бъде завършен целият труд по неговата подготовка и издаване. Предстоят представяния на книгата в различни общини, както и пред литературни среди, за които никога не е късно да се запознаят с творчеството на своя посестрима по перо. На добър час на "Прокудени"!

Трилогията ни връща сто години назад, за да ни срещне с герои и събития (от Силистра, Главан, Калипетрово, Кайнарджа, Поп Кралево, също и от Добричкия край), които са едновременно трагични, но и поучителни. Те за пореден път ни напомнят, че доброто няма етническа и национална принадлежност, както злото не е подвластно само на държавен флаг, финансови възможности и повеля на времето. 

И в същото време ни се подсказва по категоричен начин, че произходът, езикът, народното творчество, общите спомени в съжителство - дори и при най-примитивни условия, остават завинаги като белег, незалечим от времето. Всичко това, вписано в днешната глобализация, е все по-актуално и е тема, за която трябва да се говори, както винаги, преди всичко - на битово ниво, реално извън официалното общуване между институциите и в медиите.

Книгата на Момка Чумпилева е поредна възможност Силистра и Крайдунавска Добруджа да намерят място в публичното пространство теми, загърбвани в миналото, чрез забележително литературно пространство, осигурено от автори, които не са професионални творци, но за сметка на това техните творения са проникновени и истински. 

Да припомним, че става дума за поредица от художествено-творчески и документални издания като книгата на доц. д-р Румяна Лебедова „Златна Добруджа в българското етнокултурно пространство”; сборника с разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници”; „С Добруджа в сърцето” на Милка Трендафилова; „Наказания без престъпления“ на Анастасия Якова (Тутракан); „Из лабиринтите на моята памет” на Татяна Тихчева; сборници „Добруджа”; „Три добруджански рода” на Господин Великов и проф. Любомир Пенев; „Историята на село Добротица” на Михаил Жеков и Пламен Петров; няколко краеведски издания на Господин Великов от село Проф. Иширково и др.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар