вторник, 20 март 2018 г.

В Североизтока срещаме Първа пролет със снежни човеци и щъркова сага

Сн. от профила на Dj Марто
(Мартин Павлов, Фейсбук)

В Североизтока срещаме Първа пролет със снежни човеци и щъркова сага - засега няма къде да връзнем мартеничките - клонките са заледени - който успял миналата събота - успял, другите ще чакаме по-добри времена. За момента да се радваме на белотата, на снежните човеци и да стискаме палци за урожая.


БНР. Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 18:15 ч. българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Тази година астрономическата пролет ще дойде с валежи от дъжд и мокър сняг на места, температурите също ще са малко по-ниски.
Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.
По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според него по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 - 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар