събота, 24 март 2018 г.

Нови акции за спасяване на щъркели в Сокол, Сребърна, Силистра, Чуковец и Искра

Нови акции за спасяване на щъркели от град бяха проведени в селата Сокол, Сребърна, Силистра, Чуковец и Искра в Крайдунавска Добруджа - дело на хора с добри сърца, които нямат опита на специализираните неправителствени организации, но са проявили гражданка активност и съпричастност към всички, поели ангажимент да се погрижат за предвестниците на пролетта, изпаднали в беда в резултат на неочаквания повей на мартенската зима.


По хронология в обратен ред: "Работници, служители и доброволци от село Искра спасиха от глад около 50 щъркела. Птиците са премръзналии са в безпомощно състояние, намерени в землището на селото до селската чешма в кв. Драгалина. Осигурена им е около 20 кг риба за сутринта и толкова ще им се поднесе и привечер. 

Д-р Братованов от Варна, приемащ пациенти в здравната служба в селото, дари 50 лв. за закупуване на риба. На местните хора е съобщено, ако намерят болни щъркели да се обадят в кметството,х за да отиде ветеринарен лекар да им помогне. Поет е ангажимент, докато се вдигне снега, да бъде извършено изхранването на щъркелите, в което може да се включи всеки." (Фейсбук, профил Кметство Искра). 


За хранене на две ята щъркели в село Сребърна, - в района на стадиона, съобщи във ФсБ-профила си и Виолета Жекова (повече в  личния й ФсБ-профил), която е ветеринарист. Преди това и Тодор Сивев, който, пътувайки от Силистра за Калипетрово, видял, че мръзнат и гладуват щъркели под дигата на източения язовир в района на "Кантона". Купил риба и им занесъл, но се притеснил, че може да не постъпва по най-добрия начин и чрез Областна администрация информацията му стигна до д-р Руско Петров от Спасителния център в Стара Загора.

В края на работната седмица спасителна акция бе проведена и в село Сокол, осъществена от бизнесмена Тодор Тодоров, заедно с кметството в селото- стотина екземпляра са нахранени със стотици кг риба, като е поет обет да продължи грижата за птиците, които българинът свързва с настъпващия нов сезон за обновление на природата, както и с...раждаемостта (повече информация в профила на Дончо Дончев). 

Пламен Иванов Дачев: За над 150 щъркела в землището на с. Чуковец, община Алфатар, алармират жители! Птиците са подвижни - не са с обледени крила, но нямат храна! Вчера и днес кметът на населеното място, заедно с други жители, са разхвърляли риба по местообитанията им, вкл.и край водоеми!

В началото на седмицата, да припомним, започнаха акциите в областта, свързани с грижата за хиляди щъркели, които предпролетната зима свари неподготвени за минусови температури и сняг. 

Най-известна от тях стана тази на Сафет Халид от село Зарица (в профила му във Фейсбук има богата информация, вкл. за публикации в централни български медии, в "Гардиън" -Великобритания, "Франс прес" и в Турция), чийто пример се оказа заразителен и за много други хора. Посетен бе и от представители на властта - от МОСВ и Областна администрация Силистра. В понеделник в Дулово, където бяха приютени щъркели в гаража на общината, предстои опръстеняване. Междувременно той сподели в профила си във Фейсбук: "Общинска администрация Главиница предостави риба за приютените при мен щъркели".

Няма коментари:

Публикуване на коментар