четвъртък, 15 март 2018 г.

В Брадвари се готвят за празника "Невруз"


На снимката са участници в една от последните репетиции на участниците от НЧ "Заря" в предстоящото на 17 март - събота, 10 ч., четвърто издание на празника "Невруз" в силистренското село Брадвари, който е част от Областен и от общински културни календари. Местните танцьори ще са единствените, представящи магнетичния ритуален танц "Сема(х)". 

Това е ритуален танц, който се изпълнява с мистични и естетически движения на тялото в ритмична хармония. Съществуват вариации в общностите на алевитите и бекташите, отличаващи се със специфични музикални характеристики и определени ритмични структури. Танцът се изпълнява от двойка мъж и жена, които танцуват рамо до рамо, основан е на концепцията за единството с Бога, като част от естествения цикъл: хората идват от Бога и се връщат при него.

Музика по същата тема, свързана с празника, ще има от инструменталисти, свирещи на саз, от селата Черник и Водно - община Дулово, както и от Ескишехир, Република Турция, откъдето ще има и делова делегация. СНЦ "Джем" и НЧ "Заря" са организатори на уникалния празник, свързан с пролетното равноденствие, характерен под различни форми за етническите групи, населяващи Крайдунавска Добруджа. 

Невруз-ът е "Нов  ден" по стара персийска традиция. Това е първият ден от пролетта и е началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март. Невруз е сред малкото празници по света, който се почита от различни религиозни общности. Сред провежданите ритуали е т.нар. прескачане на огън за здраве, каквото се прави на Сирница както при българите, така и при руснаците. 

Според публикация на сайта на в. Силистренски бряг: "През 2009 година ЮНЕСКО включва празника, който е на 7 хил. години, в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен празник".

Така реално празникът е повече календарен, отколкото религиозен. В www.unesco-centerbg.org четем: "Невруз популяризира ценности като мир и солидарност между поколенията и в рамките на семейството, помирение и добри съседски отношения. Празникът допринася за културното многообразие и приятелство между народите и различните общности".

В програмата на празника е тържествената трапеза, включваща ястието "кешкек", което има обреден характер и се състои от пилешко месо, пшеница или ечемик. Традицията за готвене  му е запазена и се предава от майстори готвачи на чираци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар