сряда, 21 март 2018 г.

Спасени са над 100 щъркела в Добруджа и Лудогорието



Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, директорът на РИОСВ Русе Любомир Атанасов и зам.-областният управител на Силистра Стоян Бонев, заедно с представители на неправителствената организация „Зелени Балкани“, посетиха село Зарица във връзка с местната акция за спасяване на щъркели, осъществена от Сафет Халид и неговите съселяни, за която се говори в цялата страна.

Случаят в добруджанското село бе разгледан от представителите на властта като пример за гражданска инициатива и за реализирано на практика партньорство – в случая между гражданите и кметството. Според г-н Живков не са необходими допълнителни разпоредби как да се постъпва в подобни случаи като с бедстващите щъркели в Североизточна България.

На „виновника“ за визитата бяха връчени поздравителни адреси от министъра на МОСВ Нено Димов и от Областна администрация Силистра (отделно и за кметство Зарица с кмет Феджри Билял). Екоминистърът изпрати и специален подарък за г-н Халид – печка на твърдо гориво. Инициаторът на акцията благодари на всички за вниманието. В Специалното му обръщение се казва: Благодаря на всички хора в България и по света, които ме подкрепихте (включително и във Фейсбук). Знам,че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра благословение, здраве и късмет. Оказа се, че човекът от 26 години насам всяка зима има грижата за пътя в района към Исперих. Вадил е от 3-метрови преспи хора с техниката, с която разполага, помагал е на родилки, пренасял е храна за своите съселяни.

Според еколозите между 100 и 200 екземпляра в района Силистра – Шумен – Русе са спасени от хора по домовете им и по други места. Вече в 10 села екипът ветеринари е прегледал спасените щъркели. Иззети за допълнителна помощ са 4 щъркела с фрактури на крака и криле, както и един мишелов от Силистра.

Те ще бъдат отнесени в кризисния център в Стара Загора, съобщи д-р Руско Петров, оперативен управител на „Спасителен център“ Стара Загора. Оставена е храна за щъркелите за една седмица напред, след което се планира птиците да бъдат освободени. Прави се преглед на помещенията, където са приети, за да няма условия за допълнително нараняване.

Препоръката е да бъдат отглеждани в кметства, млекарни и стопански дворове, а не по домовете на селяните, за да бъдат далеко от хора, т.е. да не бъдат подлагани на стрес. Хората са уговорени да премахнат вързаните на щъркелите мартеници. Еколозите са попаднали на щъркел с пръстен, поставен му в чужбина, който е дошъл да дойде да се размножава у нас.

Домакините и гостите посетиха и стопанския двор в село Зарица, за да видят на място къде са в момента спасените птици. Представителите на „Зелени Балкани“ от Центъра в Стара Загора разказаха за всички условности, свързани с подобни акции с диви животни и птици. Както и правилата, които трябва да се спазват – сред тях е задължителното минимално общуване на хора, предлагане на подходяща храна – за щъркелите това е риба, месо и вода.

2 коментара:

  1. Да лишат щъркелите от мартеници? Ми има нещо по култово от това като видиш щъркел да окачиш мартеницата...на щьркела? Какво му преча на шъркела? И без друго е овъргалян в какви ли не чудесии,мартеница повече или по малко...

    ОтговорИзтриване
  2. Да лишат щъркелите от мартеници? Ми има нещо по култово от това като видиш щъркел да окачиш мартеницата...на щьркела? Какво му преча на шъркела? И без друго е овъргалян в какви ли не чудесии,мартеница повече или по малко...

    ОтговорИзтриване