петък, 23 март 2018 г.

В Силистра щъркел се взе в криле, отлитайки гладен и измръзнал

Самотен щъркел бе обект на внимание от десетки силистренци, след като престоя известно време гладен, мокър и измръзнал под снеговалежа, при това на знаково място в града - историческите разкопки зад Художествената галерия. До приютяване в гараж или на друго подходящо място пред евентуално поднесена с любов порция риба не се стигна, тъй като червенокракият екземпляр, сбъркал пролетта без време, долитайки от юг, както винаги в тези дни на годината, отлетя. 

Във Фейсбук някои се пошегуваха - литна към автогарата, за да търси превоз за друга дестинация. Междувременно и в село Проф. Иширково ято щъркели потърси човешка хласка в местния парк - любезно им беше предложена сурова риба, в знак на пословично добруджанско гостоприемство.

Да припомним, че благодарение на Сафет Халид от село Зарица - първопроходец в публичното пространство по сагата с бедстващите щъркели, дори световни медии като "Дъ Гардиън" и "Франс прес" казаха  ласкави думи за нас, българите, което не се случва често, включително и когато е имало къде по-сериозни поводи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар