петък, 23 март 2018 г.

В страната пешеходните пътеки са пълна скръб

http://www.focus-news.net

Междувременно Ротари клуб Силистра монтира първите два светещи през нощта предупредителни знаци Д17 (зареждат се соларно), отнасящ се до сигнализация за приближаване към пешеходна пътека. Началото е сложено пред сградата на Областна администрация, откъдето минава пътят на деца от ОУ "Отец Паисий". Общо 4 са местата в града, предвидени в мини проекта, утвърден от общината и от специализираната комисия. Другите места, които ще бъдат обозначени по същия начин по волята на ротарианците със средства от Коледен бал 2017, са пред СУ "н. Вапцаров", в района на ОУ "св. св. Кирил и Методий" и на още едно място на бул. "Македония".
Приключилата проверка на МВР, МРРБ и прокуратурата, включваща близо 14 хиляди пешеходни пътеки в 28-те области на страната е показала, че близо 2/3 от пътеките у нас не отговарят на изискванията - да са боядисани в съответния цвят и да са маркирани; да има предупредителни знаци за шофьорите за наличието им, както и да се поддържат редовно. 

Проверката бе възложена от главният прокурор Сотир Цацаров през декември 2017 г. Според него нормативната уредба страда от сериозни дефицити основно в санкционната си част. Той определи списъка на областите с най-много нарушения по пешеходните пътеки като срамен и уточни, че са констатирани фрапиращи пропуски. За отбелязване  Силистра е сред тях - в първите осем, по един от показателите - регламентирано отстояние между отделните пешеходни пътеки). 

Начело на срамния списък със системни нарушения на сигнализацията са общините Благоевград, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Варна. София-град е първенец при пешеходни пътеки, които са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга, следван от Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново. До 30 юни тази година е даден срок на местните власти да отстранят нарушенията по отношение на пешеходните пътеки, след това констатираните най-фрапантни нарушения ще бъдат повторно проверена, като при неизпълнение ще бъдат налагани глоби.

Общо проверените пешеходни пътеки са 13 981, от които 352 са извън населени места. Министър Николай Нанков: 3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в нормално експлоатационно състояние.

Във връзка с пешеходните пътеки на републиканските пътища, които са 25% от общия брой пътеки в страната – има сериозни дефицити, дефекти и по част от критериите, задължителни по норматив, ще цитирам и двете наредби, които регламентират вида характера, изискванията. Пешеходните пътеки по републиканските не отговарят по тези критерии“, обясни Нанков.

„Пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа са 3 531. В населените места по републикански пътища имаме 205 пешеходни пътеки. 3 326 са пътеките извън населените места по републиканските пътища. 80% от пътеките по републиканските пътища не отговарят на някое от нормативните изисквания от двете наредби“, коментира министърът. 

„Едва под 20% отговарят на изискванията. Беше констатирано, че за място и сигнализация се използват маркировъчни бои, различни от белия, които не отговарят на изискванията в 12 % от общия брой случаи по републиканските пътища. 7% от общия брой на пътеките разположени на републиканските пътища, минаващи през населени места са на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. 

При 80% от пътеките не е маркиран надписът „погледни“ и също в толкова не са спазени изискванията спрямо класа път – ширината на пешеходната пътека. При 65% от пешеходните пътеки по републикански пътища маркировката е износена или напълно заличена. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар