понеделник, 19 март 2018 г.

Дамска екоакция в гората край село Искра

В годините преди 1990 г. в България бяха модерни т.нар. ленински съботници - една политизирана форма за задължително участие в еко инициативи, които тогава се нарича мероприятия за облагородяване на социалистическата собственост. По-късно тези форми на общонародно включване в благородни каузи отмряха, защото бяха отречени от времето и от идеолозите на Прехода.

След години инициативите от този род се върнаха, като най-мащабната от тях е Да изчистим България, в която област Силистра според декларираните данни е сред отличниците в страната. По цифри, а дали е така по резултат - няма кой да каже. И тази година сигурно ще бъдем поканени да отидем горите и да посетим забравени от властта, но и от бога импровизирани сметища, за да се справим с тях.

Оказа се обаче, че в село Искра група жени не чакат покана отгоре, а решават още преди да пукне истински пролетта, да посетят близката...гора, също...любимо място за изхвърляне на боклуци след пикник или разходка, а може би и по време на незаконна сеч...Какво говорим - ходят хората за цветя и за гъби още, а и по други - романтични поводи...


Какво са забелязали дамите екозащитнички от най-голямото село в община Ситово: Цъфналите минзухари в гората са много, но повече са изхвърлените отпадъци.  А не е нужно много – единствено инициативност и увереност, че заедно можем да променим средата в която живеем, без да се замисляме, че „това не е наша работа“. Наша е! Ние вярваме в индивидуалната социална отговорност. Тя е култура на поведение, уважение към себе си и другите, самодисциплина, любов към природата и средата, която ни заобикаля. 

По този повод днес ние започнахме една благотворителна инициатива с надеждата да ни последват много от жителите на село Искра, за да почистим НАШАТА гора. Тази, в която всички се събираме на 1 и на 24 май, с повод и без повод…Много бихме се радвали, ако ни последвате. В тази връзка при хубаво време ще обявим ден, в който отново да се съберем в по- голям състав и да продължим започнатото.(Назаме от ФсБ-профила на Моазес Мехмед)

Няма коментари:

Публикуване на коментар