вторник, 20 март 2018 г.

Елховска предвеликденска изложба в Етнографски музей Силистра

„От Лазаровден до Великден“ е изложбата, дело на Етнографско-археологически музей в град Елхово бе открита в навечерието на Първа пролет в Етнографски музей  Силистра, който е част от Регионален исторически музей.

Експозицията представя основните моменти на българската обредност между двата празника в Елховския край. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми - особено богати на шевици и орнаментика, както и накити, изработени преди повече от един век. Ценните материали са бродирани  с много майсторство и любов, с богата фантазия и завиден художествен усет.

В изложбата още: обредни хлябове, великденски яйца - подобни има и в продажба като сувенири - на цени от 3-5 лева, както и всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата преди най-големия за православните християни в България църковен и народен празник Великден, а именно. т.нар. лазаруване, последвано от отговяване на бояницата. Става дума за водачката на лазарките - наричана в селищата по поречието на Тунджа - също и драгоманка.






А това е свързано с поднасяне на обредни хлябове (известни и като кукли), носене на краваи от нововенчаните булки на кумата, боядисване на яйца - по малко познат Добруджа начин - с восък, пресъздаващ знаци и кодове на българите от векове, и др. Богат разказ обещават работещите в музея етнолози, особено пред млада аудитория - ученици предимно, стига, водени от своите учители, да намерят пътя до Етнографския музей, където елховската изложба ще бъде на разположение на посетителите до 27 април. Тя не е първата по рода си, гостувала в Силистра през последните 2 години -- преди това имаше и други гостуващи експозиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар