четвъртък, 29 март 2018 г.

На Лазаровден в Добруджа


Лазаровден в с. Алеково, общ. Алфатар ще бъде честван на 31.03.2018 г., съобщават от НЧ "Пробуда". Лазаруването е пролетен празник, изпълнен с красота, цветя и песни- празник на младостта и възраждането на природата. 


с. Алеково
Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден, определя се по лунния календар и винаги се пада на различна дата, но винаги в събота. 

Лазаруват млади момичета на възраст от 6 до 12 години.
с. Срацимир - НЧ "Иван Вазов"
Момичетата обикалят домовете, играят и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. За това е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Наричанията и обредните лазарски песни носят благослов за здраве, щастие и берекет. Гиздавите лазарки влизат във всеки дом и пеят на всеки член на семейството - и на стар стопанин, на млада булка, на мома и на малко детенце.....


"Мома хубава, Лазаре, мома гиздава нека излезе, Лазаре, да я питаме. Ако не е сгодена, Лазаре, да я сгодиме навръх Гергьовден, Лазаре, със шаро ягне, Лазаре, и с руйно вино...."

Назаем от АЛИДА НПО: Силистренското село Сребърна може би е единственото в страната, където моми лазаруват два дни - на Лазаровден и на Цветница. Обичаят е сред любимите на местните жители, защото влезе ли ти лазарка вкъщи, ще е чисто цяла година.

с. Сребърна

Тринадесет момичета от ранни зори до свечеряване влизат в над 100 сребърски къщи. Не се уморяват да припяват за момиче или момче, за любов и за здраве на стопаните. Който ги чуе, бърза да излезе на портата, за да не бъде подминат неговия двор. На Цветница момите от Сребърна хвърлят венчетата си в селската чешма. Според традицията от едно време, което от тях излезе напред, тая мома ще се задоми първа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар