вторник, 20 март 2018 г.

Почетен гражданин на Силистра подготвя юбилеен концерт


Стоян Иванов Дечев е роден на 2.05.1943 година в село Гарван, община Ситово, област Силистра. Десетгодишен юноша, той вече има акордеон и го усвоява до съвършенство. Нотите и всичко останало научава в Плевен, където учи в техникума и взема уроци при капелмайстора на военна музика Кирил Кожухаров. След завършване на средно образование продължава да свири и в казармата. Пребиваването му в Сливен е свързано с института за подготовка на учители- специалисти където посещава репетициите на тракийския ансамбъл към ОНС, чийто диригент е известният композитор Атанас Наумов. След завършването на института постъпва на работа като учител по практика в бившата Първа политехническа гимназия в град Силистра, като участва активно в добруджанския ансамбъл за народни хора и ръченици.

По-късно от Силистра е изпратен за една година в София, където свири във военния дом „Витоша”, а по-нататък с одобрението на Окръжен съвет за изкуство и култура Силистра изкарва курсовете в Национална школа за ръководители на самодейни състави в Пловдив, за да стане след известно време ръководител на битова група към ОУ „Сава Доброплодни” в град Силистра. Значима е звукозаписната дейност в БНР на Стоян Дечев, където влиза за първи път през 1974 година и там е реализирал над 272 записа. Благодарение на неговия професионален и музикален опит, творчество и съдействие много добруджански певци Манол Михайлов, Таня Величкова, Георги Жеков, Павлина Павлова. Записвал е също с инструменталистите Румен Сираков, Росен Генков, Иван Тодоров, Петър Чернев и много други записват своя репертоар в БНР. Издава четири грамофонни плочи с хора и ръченици в сборника му „Народни хора за акордеон”, които са пускани често в предаванията на Радио София по това време. Всички силистренци го познават и като ръководител на оркестър за народна музика „Зорница”, който е създаден през 1978 г. и така става лауреат на петия Републикански фестивал. Стоян Дечев е първият музикален сътрудник на първото частно радио в град Силистра - радио „Менес”, на което е подарил всички свои записи. Впечатляващи са също аранжиментите му на тракийска и добруджанска народна музика. Голяма част от записите му са увековечени в аудиокасети и компактдискове, а като нотен материал се намират в школите по акордеон за народна музика под редакторството на проф. Бакалов. Интерес пораждат обработките на Стоян Дечев на нароните мелодии от нашия край като „Гарванска ръченица”, „Добруджански опас”, „Мъжки ръченик, „Силистренски ръченица” и др., които запазват звучността и автентичността на народната музика.

Стоян Дечев е отдаден на народната музика. Той издирва добруджански хора и ръченици, а после ги нотира. Работи и с изтъкнати композитори като проф. Бенцион Елиезер, Христо Тодоров, Христофор Раданов, Стефан Кънев. През 2007 г. по време на престоя си в „страната на неограничените възможности” Стоян Дечев свири на сцена в щата Илинойс по покана на Акордеонен клуб „Чикаго”, където е обучил двама свои ученици. С диска си “С дъх на чернозем”, издаден от БНР, популяризира добруджанската музика в САЩ. Той е художествен ръководител на много училищни и пенсионерски състави в Силистра и областта.

Още звучат по радио „Хоризонт” соловите изпълнения на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”. В село Средище три състава чакат срещите си с акордеониста Стоян Дечев: учениците от ОУ „Цанко Церковски” и от ПГСС, където учат много деца от малцинствени групи, вече пеят и танцуват с голям успех български народни мелодии. В Дома за хора с увреждания още не могат да забравят участието си в предаването „По нашенски”. Голяма част от популяризирането на фолклорните автентични гарванските песни и свирни които се съхраняват и продължават да се изпълняват в самодейните фолклорни мъжка и женска групи към НЧ „Димитър Иванов Полянов- 1870”- село Гарван и самодейците при Клуб на инвалида и пенсионера „Надежда”- село Гарван се изпълняват в съпровод от Стоян Дечев и сега. Много енциклопедии и справочници, а напоследък и нов учебник по акордеон, го отразяват като майстор на клавишния инструмент, не само в Добруджа, но и в страната. Преди няколко години бе избран от Общински съвет Силистра за почетен гражданин.

Историята помни много концерти с участието на акордеониста Стоян Дечев - почетен гражданин на Силистра, ръководител на групи от общините Силистра, Ситово, Тутракан, Кайнарджа и др. Негови записи има в БНР и в различни телевизии. Напоследък няколко десетки са и клиповете му на база на тези аудио записи в Ю туб. Похвална е активността му социалната мрежа Фейсбук, включително отразяваща и посещенията му в САЩ - най-малко 4 пъти (семейството на дъщеря му Елеонора живее в Ню Йорк), където и изнасял концерти, вкл. в консулството на Република България в мегалописа, както и в Чикаго пред множество българи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар