четвъртък, 22 март 2018 г.

Кооперацията в Проф. Иширково чества 25 години с отчетно събрание и с концерт на тенори


Земеделска кооперация “Нива-93” село Професор Иширково (председател  Велика Савова), проведе 25-ото си годишно отчетно събрание. Дългогодишен, завършило с поздравителен концерт на Трио "Тенорите"


От представената информация става ясно, че освен висока годишна рента, 120 хил. лева ще отидат за т.нар. социална програма, с каквато разполага всяка сериозна организация. 
В случая са предвидени средства за училището и ДГ, за читалището, за  религиозните храмове и за пенсионерските клубове; за тъжни и весели ритуали; за художествена самодейност, спорт и благоустройство; за подпомагане при лечение; за помощи на семейства за за новородени деца; за поддръжка на паметници - сред тях е и уникалният Паметник на съветските летци; за краеведски издания. 

Още: за празници - предстои годишнина на патрона на селото - географа проф. Анастас Иширков, чийто паметник е изграден с помощта на кооперацията; за грижа и обучение на специалисти, и др.
Гости на събранието бяха Кирил Боянов – председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра, Йордан Шишков -председател РКС – Силистра и Стойчо Нечев – кмет на с. Проф. Иширково. Кооперацията обработва близо тридесет хиляди декара собствена и арендувана земя в землищата на 7 села: Проф. Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир и Ламбриново. 
Отглеждани са зърнените култури (пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед), овошки (кайсии, череши, сливи и праскови), както и технически култури (рапица). Кооперацията разполага със съвременен машинен парк. Развита е и странична дейност: търговия, производство на хляб,  закуски и сладкарски изделия (тези дни бе представена нова пещ), ресторантьорство.
По публикация в сайта WEBSILISTRA

Няма коментари:

Публикуване на коментар