сряда, 14 март 2018 г.

Стотици участваха в конкурсния фестивал "Песен за България" в Силистра


В салона на община Силистра за първи път в Крайдунавска Добруджа бе проведен празникът „Песен за България“, свързан с  миналото, настоящето и бъдещето на България, защото в него прозвучаха познати и обичани патриотични и възрожденски песни.

Празникът бе организиран от НЧ „Доростол-1870” Силистра, чийто председател Маргарита Любомирова откри форума, и бе посветен на 140 години от освобождението на България  в резултат на Руско-турската война през 1877-1878 г., както и  на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Като уникална по рода си в област Силистра културната инициатива премина с подкрепата от Община Силистра с кмет д-р Юлиян Найденов, от чието име зам.-кметът Денка Михайлова поздрави участниците от 3 добруджански общини – Силистра, Дулово и Ситово.

Своето отношение към проявата, осъществена от представители на няколко поколения самодейци, проявиха народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, избрани за депутати в 20-и МИР Силистра, тъй като с тяхното финансово съдействие бе организирано събитието.  
  


Снимките на съставите са дело на Мария Илиева от профила на фотографа Илия Иванов във Фейсбук!



   

Благодарност за партньорството заслужиха Областна администрация Силистра в лицето на областния управител Ивелин Статев, Областен информационен център Силистра с управител  Ани Караджова, наградила индивидуалните участници, както и РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА Силистра,  ръководен от старши експерт Мария Неделчева, подарила на 4 читалища специални материални послания – вечен календар или бъклица – НЧ „Доростол“ Силистра, НЧ „Н. Й. Вапцаров“ Дулово, НЧ „Христо Смирненски“ Ситово и НЧ „Пробуда“ Калипетрово.

Патриотичната песен е музикално произведение, възхваляващо историята, културата, традициите и борбите на дадена нация. Националните химни са видни примери за патриотични песни, следователно българският химн „Мила Родино“, както и неговите предшественици, са сред най-значимите патриотични песен за всеки българин.
В регионален план по подобен начин се възприемат и песни със специфично съдържание – за Добруджа вече век това е химнът „О, Добруджански край“. Повечето от патриотичните ни песни са създадени по стихотворения. Патриотичните песни, като сред тях най-вече наследените от времето на Българското възраждане в годините преди Освобождението след петвековно робство, са  поддържала жив духа на българина в исторически  битки и в трудните мигове от българската история.
Песента и запазеното словесно творчество са давали  криле на хората в условията на чуждо владичество. Част от музиката на това великолепно българско наследство е народна, други  мелодии пък са сътворени от най-известните български композитори.
Със силни думи по адрес на България започна мащабната патриотична проява – с рецитал на Детска театрална студия „Слънчогледово вълшебство” при СУ „Н. Й. Вапцаров“ с ръководител Мариана Маркова, лауреат на проведения наскоро Областен рецитаторски конкурс „Духът на българина“.

В празника участваха съставите на АНПТ „Силистра“ (народен хор, ДФ „Добруджанче“ и народен оркестър), Смесен хор „Седянка“, както и вокални групи от НЧ „Доростол“: „Златна есен“, „Ретро“, „Интер“, „Добруджа“, „Добруджански славеи“, „Чар“, „Златен клас“. В конкурса фестивал се включиха три мъжки вокални групи: от град Дулово, от село Калипетрово (при ГСГП „Камбанен звън“) и от село Ситово („Овчарски извор“). Както винаги, чудесно впечатление от представянето си оставиха представителите на Център за музика и изкуства „Мегатон“ (трио „Елмина“) и от ОСО „Младост“ Силистра (Вокална група „Бяло, зелено, червено“).


За приповдигнатото настроение в залата допринесоха и индивидуалните изпълнения на солистите Йорданка Калинова, Васил Косев, Христо Въндев, Йордан Димитров и Йордан Вели, както и на Дует „Обич“. Всички те получиха поздравителни адреси от организаторите, от партньорите на инициативата и от спомоществователите – депутатите в Народното събрание. За изявите на всички участници в ролята на жури влязоха: Светла Иванова - музикален педагог, Йордан Георгиев (ръководител на Градски духов оркестър), Маргарита Любомирова - председател на НЧ „Доростол“, Виктория Цветкова - р-л на Китарен клуб Акустик, и инж. Денчо Георгиев - кмет на село Айдемир.

Намерението на организаторите е догодина фестивалът да стане още по-голям, разнообразен и с участието та повече млади хора, като евентуално в училищата от областта бъдат проведени предварителни подборни кръгове, като най-добрите придобият право да се включат в заключителен конкурсен фестивал. В бъдеще време може да се мисли и за възможност „Песен за България“ да прерасне в национална надпревара, каквито има в градове като Панагюрище, Карлово, Ботевград, Плевен и други български градове. Силистренската проява бе заснета за поколенията на видео от фотографа и краевед Петко Герасимов, поддържащ сайта „Стара Силистра“ в интернет.


Наградите:

За цялостно представяне на репертоар от патриотични и възрожденски песни:    за Народен хор и Детска фолклорна формация „Добруджанче” при АНПТ Силистра”; за Мъжка вокална група при НЧ” Н.Й.Вапцаров - 1895” Дулово иза  Смесен хор „Седянка” при НЧ Доростол-1870” Силистра.

За емоционално въздействие, избор на репертоар и подкрепа на публиката: Мъжките вокални групи при НЧ Христо Смирненски” Ситово („Овчарски извор”) и при НЧ Пробуда-1940 Калипетрово (към ГСГП Камбанен звън”); както и ВИГ „Чар” при НЧ Доростол-1870” Силистра.

Специална награда на журито за Трио „Елмина” при ЦМИ „МЕГАТОН” Силистра. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар