понеделник, 26 март 2018 г.

Ситовските доброволци спасители в нови премени

В момента в област Силистра има 4 формирования с общо 46 доброволци в общините Главиница, Кайнарджа, Алфатар, Ситово (на снимката).  С последните изменения в законодателството в общините с население над 20 000 души, каквато е Силистра, изграждането на доброволно формирование е препоръчително, но не е задължително. Формированията са част от Единната спасителна система в Република България и стават факт в рамките на Национална програма за поетапно изграждане на доброволни формирования, каквито до 2020 г. трябва да има в 218 български общини (в момента по регистрация - в 187 с общо 2 584 доброволци).


Ситовските доброволци спасители са в нови работни премени. Дарението е организирано и доставено чрез инициатива на Национално сдружение на общините в Република България и с изключителната подкрепа на посолството на страната ни в Швейцария. Цялото дарение е предоставено от Федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария. Сдружението организира доставката му до България, като пое за своя сметка транспортните разходи, мито, ДДС и др. Дарението, както и за останалите 38 общини, определени по обективни критерии от Управителния съвет на НСОРБ. е безвъзмездно. През м. май 2017 г. бяха предоставени дарения на други 40 общини от страната.


Какво включва дарението за ползване при работа в случай на наводнения: по 20 униформени якета, шапки и специални колани, 15 гумирани шапки, по 10 пуловери и униформени гащеризони, както и по 5 гумирани панталони и якета. Дарението бе връчено наскоро с ритуал, в който участваха представители на дарителя и на посредника.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар