понеделник, 2 октомври 2017 г.

Назаем от Srebarna-old Photos: Историята на българката Пенка и индонезиеца Исак

Назаем от ФсБ-профил Srebarna-old Photos

На на връщане в Индонезия младият Исак Рафаки на път за Турция се отбива в София за няколко дни. Собственикът на хотела, в който е отседнал, има син, когото Исак помолил да го разходи из София. 
По време на разходката им случайно срещат неговата състудентка Пенка (бел. ред.-по рода от силистренските села Сребърна и Ветрен), която софиянецът запознава с госта от далечната страна. 

Пенка била много интелигентна и красива (твърди се, че е избирана за царица на плажа на Обзор). Исак Рафаки бил очарован от нейната красота и я кани на другия ден на ресторант. Още на вечерята той поисква ръката и тя се съгласява, както казва нейния племенник Велико Симов, срещу една солидна сума пари за него време като обещетение. Все пак момичето е следвало висша математика и си е знаело цената. 

Заради нея индонезиецът става православен и приема името Петър. За два дни прави всички покупки и приготовления за сватбата. Купува най-скъпата булчинска рокля и двамата се венчават в една от софийските църкви. Пенка имала приятел курсант, който е искал ръката и от нейния баща  Йордан, но е бил изгонен, защото имал наглостта да пита какво ще му даде баща й като зестра - пари ли, ниви ли, имот ли. 

Дядо Йордан го изгонил с думите: – Ти за дъщеря ли ми ще се жениш или за имот? Курсантът се самоубива, след като видял как Пенка е облечена и колко щастлива в деня на венчавката. За няколко години младоженците живеят в София, след това заминават за Индонезия, където им се раждат четири деца. В същото време на власт в Индонезия е Сукарно, който идва на власт и извоюва независимост от Нидерландия през 1945-та г. Семейството на Исак е симпатизант на партията на Сукарно. 

По късно, когато започва политическата борба в Индонезия и на власт идва генерал Сухарто, подобно на много други противници на Сухарто, които са избити, Пенка и Исак Рфаки са отровени (най-вероятно съпругът на Пенка е участвал активно в политическия живот на страната). Децата им остават под попечителството на своя чичо. Цялата тази история и снимките са предоставени от Велико Симов.

Според собственика на ФсБ-профила: Всички снимки, свързани с живота на Пенка в Индонезия, са конфискувани от Държавна сигурност, защото показват един разкошен живот на богати хора, несъвместим с ценностите и идеологията за онова време. След като разбира, че децата са останали сираци, дядо Йордан прави опит да ги върне в България, но Иванчо Георгиев, близък негов познат от добруджанските съпротивителни организации и посланик  в Индонезия му казва: - Йордане, остави децата там, ти едно време ядеше мамалига и ходеше с цървули, тия деца живеят в палат, с кола ги носят и вземат от училище. Съдбата на наследниците на Пенка е неизвестна, и въпреки многото опити след това да бъдат потърсени няма никакъв отговор дали са живи и здрави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар