петък, 27 октомври 2017 г.

Представяне на книгата "Богомилите вечни и живи" в Силистра


Зала „Диоген Вичев на Регионална библиотека Партений Павлович. Представяне на книгата Богомилите вечни и живи. Пратеници от древността“ на Йордан Николов Касабов, д-р по етнология. С участието на проф. дин Веселин Великов, д-р по философия от Варна, който предложи своя прочит на уникалната творба от 612 страници и 30 страници цветни приложения. Чрез колекцията от етноматериали на Калина Михайлова от силистренското село Шуменци беше показано народното богатство в сферата на шевиците и тъкачеството, в които се крият кодове към символи и познание на 25 века, характерно за българите.
 
Момичета от Балет Б2 с ръководител Боряна Кьосева представиха красивите народни носии от различни краища на България, включително и на преселници от Северна Добруджа.
Книгата ни въвежда в свят, в който се чувстваме като у дома си, макар и без да осъзнаваме някои от тезите, изводите и внушенията. Защото сме забравили, че някога сме имали пространство от Пътя на коприната и Памир до Янтарния път - от Балтийско до Адриатическо море.
Своя поздрав към автора и неговите партньори - спомоществователя нотариус Златко Нотев, издателство РИТТ в лицето на Теодора и Тошко Тодорови, Йордан Георгиев - технически редактор; към съорганизаторите на събитието от библиотеката начело с директора й Даниела Недялкова, изразиха областният управител Ивелин Статев, директорът на дирекция в община Силистра Цветана Игнатова от името на кмета д-р Юлиян Найденов; председателят на Литературно сдружение Реката и приятели Мариана Стоянова, арабистът хаджи Огнян Георгиев и др. любители на стойностните четива, пропити от българизъм.
Книгата е резултат от анализи, сравнения, паралели, реплики, дирене, работа на терен, прочит на над 250 автори от цял свят - всичко това в продължение на 30 години. Чрез нея гледаме в огледалото - образът е един, а всъщност става дума за друго, но то трябва да бъде познато, заяви авторът.



Преди 20 години, когато започвахме, нашата първа книга беше „Наместниците на България", в годината на юбилея ни работихме и отпечатахме тази уникална книга Богомилите вечни и живи", за което се радваме, каза Теодора Тодорова от името на Издателство РИТТ.
Става дума за един голям труд, за книга от енциклопедичен и справочен характер, резултат от работа на терен, от научно отношение, за да покаже по изумителен начин това, което е светът на родното ни познание, намиращо се пред очите ни, но ние не го разбираме. Авторът дава нова характеристика на истинската ни българска същност, отбягвана или отхвърляна от академичната общност, обобщи в своето кратко изложение по съдържанието проф. дин Великов.
„Да напишеш тази книга е все едно да преплуваш сам океана, бати Данчо Касабов го е направил, защото е смел и кадърен човек, заяви специалистът по арабски и персийски езици Огнян Георгиев, дългогодишен специалист в архивното дело. В разработката на автора блестят разшифровките на вечните български знаци и кодове: мандала, макас, узли, канатица, дърво на живота, пентаграм, линия на безкрайността и др., които определят духовната ни същност на древна нация, а разкриването на дълбочината и веруюто на великото българско движение - богомилството, ни води до извода, че „...след известен прочит на тази книга ставаме все повече българи, както се изрази един от изказалите се по време на обсъждането на творбата.





1 коментар: