четвъртък, 5 октомври 2017 г.

В Холандия библиотеките са като културни и игрови центрове


От Холандия се завърна  група представители на малки общини от България (Лом, Троян, Сунгурларе, Самоков, Гоце Делчев и Свиленград), която по линия на Национално сдружение на общините в Република България участва в двудневна работна среща на експерти и отговорни лица към Фондация „Глобални библиотеки България“. Крайдунавска Добруджа е представена в групата от Доротея Тотева – зам. кмет на община Дулово, в която са 11 библиотеките, работещи по програмата, финансирана от Бил гейтс.

Посещението е в библиотеки в град Утрехт и в още две населени места в Кралството. Идеята е била българските представители да се запознаят със забележителния опит на холандците в превръщането на средищата на книгите в истински културни, игрални и обучителни центрове. От предоставения снимков материал става ясно, че дори и сградният фонд е пригоден или специално изграден, за да има съвременен вид, подходящ за различните възрастови и целеви групи.

Междувременно стана ясно, че библиотеките от цялата страна могат да изпратят своите номинации в първите годишни награди в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция в периода „октомври 2016 г. – октомври 2017 г.“, които Фондация „Глобални библиотеки - България” до 15 октомври. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през октомври.

Наградите ще бъдат връчени на втория национален форум „Библиотеките днес“, който ще се проведе в София между 9 и 11 ноември. „С тези награди искаме да дадем възможност на българските библиотеки да отличат онези институции и личности, които ги подкрепят и по този начин правят работата им по-видима и намираща подкрепа. 


В момента библиотеките и у нас, и по цял свят са в процес на трансформация към обществени центрове в помощ на гражданите и тази подкрепа е от ключово значение”, казва Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки – България”, която също бе участник в групата, посетила целево Холандия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар